Ulf Berggren, ägare av Scala Bio, menar att kommunens hantering ha varit bristfällig.

Ulf Berggren, ägare av Scala Bio, menar att kommunens hantering ha varit bristfällig. "Kommunen har ansvar för lokalerna", säger han. ?

Ridå för renovering av biografen

– Trots att projektet ingick i kommunens investeringsbudget

BÅSTAD. ?Det blir ingen renovering av Scala Bio. Trots att det stod med i årets investeringsbudget. ”Bristfällig hantering”, anser biografägaren. Kommunen å andra sidan menar att en dag till hade räckt för att renovering skulle bli av.

Det fanns planer för att renovera Scala Bio – golven i biografen är slitna och mattan i foajén behöver bytas ut. Men så ser det inte ut att bli, i varje fall inte i år.
– Kommunen har ansvar för lokalerna, säger biograf-ägaren Ulf Berggren.
Först i april? i år, sex månader efter att budgeten klubbades, fick han reda på att 200 000 kronor fanns avsatta för en biografrenovering, menar Ulf Berggren.
– Jag föreslog att renoveringen kunde göras mellan 15 maj och midsommar, som generellt sett är en period då förhållandevis få går på bio. Beskedet jag då fick var att det var för kort varsel, bland annat med hänvisning till kommunens skyldighet att genomföra en upphandling, säger han.

Då erbjöd sig biografägaren att genomföra renoveringen själv och därefter fakturera kommunen.
– Men det var inte möjligt enligt kommunen. Henrik Andersson (bildningschef i kommunen, reds. anm) lovade återkomma. Men det gjorde han inte.
I mitten av oktober arrangerades ett möte mellan Ulf Berggren, kommunens kulturstrateg och Henrik Andersson. Ulf Berggren berättar att han bara ville ha ett möte angående renoveringen, men han anser att de kommunanställda främst ville diskutera Lilla Filmfestivalen.
Nyligen hörde? kommunen av sig om att en golvläggare skulle återkomma den 1 november och att man behövde titta på och diskutera arbetet och tidpunkten för renoveringen.
– Jag hade upplyst om att jag behövde besked om renovering före 31 oktober för att i god tid kunna meddela personal att vi håller stängt. Men kommunen kunde inte ge besked. Frågan om renovering av bion är därför avskriven för min del.
– Det här är minst sagt en bristfällig hantering från kommunens sida, säger Ulf Berggren.

Hade det inte varit möjligt att ge kommunen en dag för att slippa avblåsa renoveringen?
– Beskedet behövde jag ha före den 31 oktober. Det kunde han (Henrik Andersson, reds. anm) inte ge mig. Med tanke på att min önskan om en renovering framfördes i september 2014 måste man säga att han haft god tid på sig att få ändan ur vagnen, säger Ulf Berggren.

Bildningschefen Henrik Andersson tycker att situationen är beklaglig.
– Vi har haft dialogen med Ulf Berggren två gånger i år där vi har kommit överens om att renoveringen ska skjutas fram till hösten också med hänsyn till hans program. Vi hade en mejlkonversation den 31 oktober, samma dag som Ulf ville ha ett besked men där jag bad om en dag extra för att ta reda på hur lång tid en hantverkare skulle behöva.
– Jag är övertygad om att det hade varit möjligt att genomföra renoveringen innan årets slut i fall jag hade fått den dagen. Men tyvärr blir det inte så.

Det dröjde ett halvår innan biografägaren fick reda på att pengar hade avsatts till renovering. Kunde kommunen gjort något annorlunda där?
– Eventuellt, men vi jobbar med att lösa saken.

Vad händer med pengarna nu?
– Vi får planera om och försöka få in det i nästa års investeringsplan, men det är ett politiskt beslut. Därför hade det varit lämpligt att genomföra det i år när pengarna avsågs att användas. Vi vet att det finns ett behov av renovering och vi tycker att filmverksamheten som bedrivs i Båstad är viktig. Därför vill vi att bion ska vara väl underhållen, säger Henrik Andersson.

Publicerad 08 November 2016 06:00