Klart:

Nattsköterskor får kortare arbetsvecka

Från 36 till 32 arbetstimmar i veckan

SKÅNE. Från 36 till 32 arbetstimmar i veckan. Det är kontentan av ett nytt avtal för nattpersonal som Region Skåne och Vårdförbundet kom överens om på måndagen.
– Jag är väldigt glad över att vi kommit fram till en lösning som innebär som alla som har ständig nattjänstgöring ska arbeta 32 timmar i veckan, säger regiondirektör Alf Jönsson till Lokaltidningen.se
Den som varvar dag- och nattpass får arbetstiden sänkt till 36 timmar i veckan. Dessutom har parterna kommit överens om ett nytt flextidsavtal och ett samverkansavtal.
– Vi ska också ta fram ett regionalt kollektivavtal för sjuksköterskor under specialistutbildning, säger Alf Jönsson.

Inför måndagens förhandlingar demonstrerade barnmorskor från Malmö utanför Regionhuset. Enligt dem är det inte tillräckligt med 32 timmars arbetsvecka. I stället vill de ha samma avtal som kollegerna i Helsingborg, där arbetstiden för nattpersonalen uppgår till 27 timmar per arbetsvecka.
Fjorton nattbarnmorskor har redan sagt upp sig från förlossningen i Malmö. Det innebär att avdelningen kan stå nästan helt utan personal på natten i början av januari. 
– Jag tror att de som inte skrivit på för andra arbeten verkligen överväger att komma tillbaka. De tycker väldigt mycket om sin arbetsplats. säger Camilla Mellander, barnmorska i Malmö, till P4 Malmöhus.
Avtalet träder i kraft från och med årsskiftet och berör 10 000 anställda inom Region Skåne.

Publicerad 19 December 2016 19:20

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag