"Jag ska göra Sverige till en bättre plats för kvinnor"

BÅSTAD. Som liten såg Lovisa Gustavsson sin mamma bli misshandlad. Nu är hennes mål att göra Sverige till en bättre plats för kvinnor.
– Ingen ska behöva bli slagen, säger hon.

Till en början var det svårt att prata om det som hände mellan sex och 12 års ålder – att hennes mamma blev slagen av sin numera ex-make. Det Lovisa trodde var ett bra familjeliv visade sig vara en mardröm, något hon har svårt att komma över. Men nu vill hon bryta tystnaden. 
– Vi måste våga prata om det här. Vi har över 200 kvinnojourer i Sverige många tvingas neka kvinnor plats. Så får det inte vara, säger hon.

Förutom att ?hon snart reser till Sri Lanka och gör en del av sitt gymnasiearbete ”Kvinnors utsatthet i samhället” – där hon gör en jämförande studie av kvinnors utsatthet i Sri Lanka och i Sverige engagerar hon sig i den ideella föreningen Nya vingar – en förening hon och mamma Katarina Loveby startade för att hjälpa våldsutsatta kvinnor.
– Sverige är inte jämställt. Man säger att Sverige är ett av de mest jämställda landen – det behöver inte betyda att det är jämställt. Det vill jag ändra på, säger Lovisa Gustavsson.
Hon menar att? ojämställdheten inte är något som bara rör en viss generation.
– Det förekommer överallt. Som i skolan och bland ungdomar i min ålder – det förväntas olika på tjejer och killar. Det är så tragiskt att det ser ut som det gör, säger Lovisa Gustavsson.
Till sommaren? tar hon studenten, men sedan väntar troligen studier. Planerna för juridik har blivit statsvetenskap. Sedan kanske hon ska jobba på det nya boendet för kvinnor och föreningen hon är involverade i ska starta. Och tankarna för framtiden är många och Lovisa Gustavsson har målet klart för sig;
– Jag ska vara med och göra Sverige till en bättre plats för kvinnor – ingen ska behöva bli slagen. Jag vet vad jag vill och jag vet att jag kommer att göra något stort av det här.  Jag drömmer nog lite om att rädda världen.
LÄS MER: Fick stipendium för kvinnoarbete

Personligt

Namn: Lovisa Gustavsson.
Ålder: 18.
Gör: Studerar sista året på Apelrydsskolan, Global management.
Drömmer om: Att rädda världen.
Förebild: ”Främst mamma och pappa, men jag ser upp till alla människor som vill göra världen till en bättre plats”
Så ska jag förbättra världen: ”Sprida kärlek och hjälpa utsatta människor”.

Publicerad 15 March 2017 05:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag