Båstad kan bli en superkommun

BÅSTAD. Båstads kommun har chans att bli Årets superkommun i kategorin Landsbygd.
"Båstad är mer än bara semesterhus och tennis, även om det förstås präglar kommunen sommartid. Kommunen huserar många småföretagare och en välutbildad befolkning. Dessutom med goda förbindelser till omgivningen. En berömd infrastrukturförbättring är den riksbekanta tunneln igenom Hallandsåsen."
Så lyder Dagens Samhälles motivering om Båstad som nu har chans att ta hem priset Årets superkommun, i kategorin Landsbygd, under Stora samhällsgalan i Stockholm den 10 maj.

Syftet, för tredje året i rad, är att ännu en gång identifiera de kommuner som lyckats särskilt bra och för att sedan kora tre superkommuner.
- Superkul! Känns otroligt bra för vi har fantastiska boendekvaliteter här på Sveriges framsida. Vi har fått en helt annan närhet till storstadsregionerna och arbetsmarknadsregionerna genom två nya järnvägsstationer och flygplatsen. På det hela taget goda framtidsutsikter, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Wendt (BP), i ett pressmeddelande.
Dagens Samhälle har samlat data från olika områden som sammantaget visar vilka kommuner som har haft en utveckling i särklass de senaste åren och står särskilt väl rustade inför framtiden. I år har man lagt mer fokus på kommunernas ekonomi som bedöms efter två mått i stället för ett. Måttet för företagande har också förändrats. I år tittar man på kvoten mellan daglönebefolkningen och nattlönebefolkningen, vilket ungefärligen betyder att kommuner premieras där människor arbetar och skapar värde, snarare än dit högavlönade flyttar för att sova om nätterna.
De andra måtten är de samma som föregående år; inflyttning från övriga landet, antal bolag per invånare, infrastruktur, utbildningsnivå, skolresultat och demografi.
Kommunerna är liksom i fjol uppdelade utefter Tillväxtanalys kommunindelning, med avseende på befolkning och andelen i glesbefolkade områden. Tanken är att jämföra kommuner som är någorlunda lika.
Andra finalister i kategorin Landsbygd är Åre och Vara.

Publicerad 13 April 2017 10:45

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag