Unik utbildning ska ge direktkontakt med näringslivet

BJÄRE. Nu startar det industritekniska programmet. En unik lärlingsutbildning som ska ge direktkontakt med näringslivet.
–Det här är samhällsförändrande, säger Kari Petersson, studie– och yrkesvägledare i Båstad.

Redan i augusti kan arbetssugna eleverna påbörja en industriteknisk lärlingsutbildning på gymnasienivå.
Akademi Båstad är en av 17 skolor i landet som ingår i pilotprojektet som samarrangeras av berörda skolor och Skolverket samt med det lokala näringslivet.
För eleverna? på lärlingsutbildningen innebär det två dagar i skola för att läsa gemensamma gymnasieämnen. Övriga tre dagar i veckan förläggs ute på arbete.
– Det finns stora fördelar med det. Bland annat kommer eleven i kontakt med den nyaste industritekniken som man inte kan erbjuda på en skola. Sedan kommer  eleven i kontakt med näringslivet och jobbmöjligheter efter fullföljd utbildning kan öka, säger Kari Petersson.

Skolan har ett? nära samarbete med det lokala näringslivet. Arbetsplatser som är sökbara i nuläget är de flesta inom Bjäregruppen med företagsnamn som bland annat NP Nilsson, Nolato och Lindab.
– Som jag ser det är det en stor fördel att ha nätverket här på Bjäre så eleven får en inkörsport till arbetslivet här, säger Kari Petersson.
Även om utbildningen befinner sig i ett pilotprojektstadie kommer den första klassen, som startar till höstterminen, att fullfölja det treåriga programmet.
– Det som gör det till ett pilotprojekt handlar mest om att vi gör uppföljningar och får uppbackning från Skolverket.
Utbildningen menar? Kari Petersson är en ”mogen utbildning” och ställer vissa krav.
– Det krävs att eleven har en ansvarskänsla, att man kommer i tid, ser till att få med sig sin matlåda och arbetskläder, säger hon.
– Det passar den som vill komma ut och jobba och är nyfiken på arbetslivet för att tjäna sina egna pengar.
Lönen följer en bestämd tariff där förstaårseleven tjänar 4 400 kronor i månaden. Andra året höjs lönen till 6 800 kronor i månaden och sista året till 8 500 kronor. Sedan tillkommer studiemedel om 1 050 kronor.
Eftersom utbildningen ?drar i gång redan i augusti är den öppen att söka redan nu under omvalsperioden.
– Det här med lärlingsutbildningar är hur häftigt som helst – ett riktigt halleluja moment. Det har funnits i Tyskland och Schweiz under en längre tid och är som jag ser det, som studie- och yrkesvägledare, efterlängtat och ger ungdomar en fantastisk möjlighet med direktkontakt med näringslivet, säger Kari Peterson.
Framöver kan vård och omsorg samt eventuellt barn och fritid tillkomma som lärlingsutbildning i Båstad.

Bland de 17 gymnasieskolor som ingår i pilotprojektet finns bland annat Osbecksgymnasiet i Laholm, Helsingborgs lärlingsgymnasium, Sturegymnasiet i Halmstad och Malmö Lärlingcenter.

Publicerad 21 April 2017 10:30

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag