Azam Imani sätter iransk färgpalett på Bjäre

BÅSTAD. Utställningsaktuella Azam Imani lämnade Iran för Bjäre. Nu drömmer hon om ett bildlärarjobb och att så småningom kunna försörja sig på konsten.

Två år har gått sedan Azam Imani flyttade från Kashan – en storstad tre timmars resa från Teheran – till Grevie. Hennes sambo bodde redan på orten och nu har de skapat sig ett  gemensamt liv i lugnet.
– Jag tycker om storstäder, men nu efter den här tiden har jag vant mig vid ett lugnare liv. Grevie är fint och jag har utsikt över vattnet, säger Azam Imani.
 

Azam Imani ställer ut på Café Biblos.

Azam Imani ställer ut på Café Biblos.

Förutom att ?hon just nu ställer ut sina tavlor på Café Biblos läser hon svenska på SFI och gör praktik på Strandängsskolan.
I hemlandet studerade hon på universitetet; två år konstfack och två år grafisk design. Och hon har jobbat som bildlärare i över tio.
– Jag har alltid tyckt om att jobba med barn, att se dem utvecklas.
Förr arrangerade? hon även kurser privat. Två gånger i veckan lärde hon barn och unga – allt mellan fem och 18 år gamla – att teckna och måla. Något liknande kan hon tänka sig igen, hemma i huset i Grevie.
Men närmst till hands ligger det att få ett jobb.
– Det är inte lätt, men jag ger mig inte, säger Azam Imani och fortsätter;
– Jag trivdes verkligen som bildlärare, så det vill jag absolut göra igen.
I bildsalen ?på Strandängsskolan har hon fått lära sig mycket. Allra helst språket.
– Bara genom att vara med, sitta och lyssna och prata med eleverna.?Det har gett mycket. Alla är så trevliga och hjälpsamma, säger hon och menar att språket var lite av en barriär till en början.
– Den första kursen i svenska var jättesvår för mig. Men nu går det lättare.
Drömmen är att någon gång kunna försörja sig på konsten.
– Jag sålde en del tavlor i Iran och jag har fått en del förfrågningar här. Det är konsten jag vill hålla på med, säger Azam Imani.
Förut målade hon en del tillsammans med sin dotter som bor kvar i Iran.
Men förhoppningen? är att dottern snart ska flytta till Sverige.
– Jag hoppas och tror att det blir så. Det hade varit fantastiskt. Hon såg mig måla när hon var liten och har lärt sig, även om hon mer ritar seriefigurer. Själv är jag mycket för djur och natur. Men numera blir det kanske att jag målar mer av naturen i Grevie i stället för Irans natur, säger hon och ler.
Azam Imanis ?utställning på Café Biblos går att se maj ut.

Publicerad 10 May 2017 13:15

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag