Meteoritforskaren från Wien bytte bana till guidejobb i Skåne

BJÄRE. Gwendolin Korinek hade en labbtjänst i Wien och har bara varit i Sverige på korta besök. Men när erbjudandet kom om att bli museiguide bytte hon storstadsbrus mot lantlig Bjäreidyll.

På valborgsmässoafton landade Gwendolin Korinek på Bjäre. Hon har varit i Sverige och Skåne förr, men nu blir Bjäre hennes hem.
– Jag saknar inte storstaden än. Jag tycker det är fint här och på gården där jag bor finns höns. Det är mysigt.
Bara ett stenkast bort från boendet hon hyr ligger hennes arbetsplats Birgit Nilsson-museet. Där är hon guide och har just gjort sitt andra pass när vi träffas. Och det är guidening på svenska som gäller.
– Det gick bättre andra gången. Då var jag inte lika nervös, säger Gwendolin Korinek.
Svenskan flyter på? som ett rinnande vatten efter bara 1,5 års studier och är bara ett av många språk hon behärskar. Utöver tyskan, som är hennes modersmål, kan hon flytande franska, italienska, engelska. Därtill en del holländska och japanska. Och nu svenska. Gwendolin Korinek menar att hon alltid har haft lätt för språk och att det alltid har ”kommit till henne”.  Men det klassiska, att antingen vara bra på matte eller språk, är inte något som stämmer in på henne. Hon berättar att matematiken aldrig var något favoritämne i skolan, men att hon ser det som ett bra verktyg att förklara hur saker och ting faktiskt är.
– Matten är ju ett internationellt språk. Och det kan vara vackert, lite som poesi.
 

Gwendolin Korinek, som även är medlem i organisationen Mensa (en ideell förening för människor med högt IQ), var doktorand i analytisk kemi och hade en laboratorietjänst där hon forskade på meteoriter. Men hon ledsnade på det vetenskapliga livet.
– Jag ville göra något annat och sökte därför några jobb i Sverige, säger hon.
När vi träffas? har hon varit på Bjäre i knappt två veckor men har redan gjort sig bekant med olika små orter.
– Jag tycker om att cykla och se mig omkring. Jag vinterbadar gärna och tycker om att springa. Och så tycker jag om extremsport som bungee jump. Jag är nog ganska aktiv av mig. Jag tror jag har det från Holland, när jag var utbytesstudent där kände jag snabbt att det inte fanns någon poäng i att sitta hemma. I stället var jag ute mycket och upptäckte saker.

Förutom den aktiva sidan är hon hemma en del och läser på kring Birgit Nilsson och hennes liv. Och musikintresset tar en del av tiden.
– Jag har nog ganska blandad musiksmak. Mamma lyssnar alltid på opera när hon stryker, men jag har ärligt talat inte lyssnat så mycket, även om jag nu ska guida om en av de största operastjärnorna, säger Gwendolin Korinek och ler.
I stället blir det mycket elektronisk musik. Och ett par gånger har hon jobbat som volontär på Electronic Summer i Göteborg.
Även om den ?elektroniska scenen inte är jättestor på Bjäre ser hon fram emot olika evenemang.
– Dels lokala Musik och möte. Och sedan ska jag på någon konsert i kyrkan. Men mest kommer jag njuta av att vara här. Vi får se, kanske stannar jag i Sverige även om mitt kontrakt officiellt går ut i september. Jag skulle gärna hitta ett jobb här, säger hon.

"Jag saknar inte storstaden. Inte än i alla fall", säger Gwendolin Korinek som lämnade Wien för Bjäre.

Publicerad 12 May 2017 15:30

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag