Riktad rekrytering ska ge räddningstjänst reserver

BJÄRE. Räddningstjänsten står utan reserver när det gäller deltidsbrandmän. På sina håll blir ordinarie deltidare utan sommarsemester.

Räddningstjänsten i Båstad står just nu utan reserver av deltidsbrandmän. I förra rekryteringsomgången i höstas var intresset förhållandevis bra enligt Pelle Pettersson, räddningschef.  Då tillkom fyra deltidsbrandmän i Båstad, två i Torekov och en i Förslöv.
Men nu står man alltså utan reserver.
– När någon tillkommer är det ofta någon annan som känner att man med gott samvete kan hoppa av, kommenterar Pelle Pettersson.
Enligt honom? behöver man fler deltidsbrandmän. Det skriande behovet är i Torekov där räddningstjänsten behöver fyra deltidare till. I Båstad söker man två till och till Förslöv tre.
Att reserver saknas blir problematiskt vid sjukskrivning och vid sommarsemestrar, konstaterar räddningschefen. I år är det en del av deltidsbrandmännen som inte kan få sin sommarsemester från räddningstjänsten beviljad.

Hur har det beskedet tagits emot?
– Vi har lyckats lösa en del semestrar. Men på vissa håll har ordinarie deltidsbrandmän fått behålla sitt uppdrag över sommaren. Men det bygger på att de hjälper varandra. De är ett bra kollektiv som hjälps åt, säger Pelle Pettersson.
För att fylla på reserverna har alla mellan 19 och 50 år som bor i Torekov och Förslöv nyligen fått ett brev hem med information som ska locka till att bli deltidsbrandman.
– Vi har redan fått en del visat intresse. Vi gjorde en riktad rekrytering 2011 och då fick vi ett bra gensvar.

Tror du att ni får ihop de reserver som krävs?
–  Båstad är jag inte oroad över. Där finns nog ett underlag. Men i Torekov är det svårt att hitta personer som både bor och jobbar med sina ordinarie jobb på orten. Många bor där men jobbar på annan ort. Men det blir nästa fråga att titta på – om det är försvarbart att anställa en sådan person.

Publicerad 18 May 2017 16:30

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag