Planer för gemensam skola grusas

Båstad går vidare i egen regi – kan ha ny skola i Hemmeslöv inom fem år

BÅSTAD/LAHOLM. En ökad inflyttning var anledningen till att politikerna i Båstad och Laholm diskuterade en gemensam skola. I stället går Båstad vidare i egen regi.

I början av året diskuterade Båstads och Laholms politiker över gränserna för en eventuell gemensam skola i framtiden. Diskussionerna rörde en F9-skola i närheten av Båstads nya station där nya bostadsområden som  Tuvelyckan, Heden och Allarp växer fram och medför inflyttning. Elisabet Babic (M), kommunstyrelsens ordförande i Laholm, var då enbart positiv till en gemensam skola och Helena Stridh (BP), utbildningsnämndens ordförande i Båstad, likaså. Men nu blir det ingen gemensam skola.
– Så som jag har uppfattat det var det inte så brådskande med skolplatser från Laholms sida. Det är inte lika angeläget som för Båstad, säger Helena Stridh.
Därför går ?Båstads kommun nu vidare med planering för en skola i egen regi.  Men vilken typ av skola det blir är inte klart.
– När en gemensam skola var aktuell diskuterades en F9-skola. Men om det blir en F9- eller en F6-skola får vi se. Vi måste titta närmare på vilket underlag  vi har och hur upptagningsområdet ser ut.
Utbildningsnämndens? ordförande hoppas på att det under hösten ska komma ett beslut på skolans storlek och exakta placering. Men enligt hennes egen gissning kommer det att handla om några år innan en ny skola är på plats i Båstad.
– Som jag ser det tar det nog tre-fem år tills en skola är på plats i Hemmeslövsområdet, säger Helena Stridh.
Läget på skolorna? i Båstad kan just nu beskrivas som ”fullt”.
– Östra Karups skola är full, Strandängsskolan är så gott som full men där finns lite mer utrymme. Det finns definitivt behov av en ny skola.
Om det skulle ske en tillströmning innan den nya skolan står klar får man hitta lösningar.
– Det måste vi ur skollagssynpunkt. I Östra Karup har vi periodvis löst det med moduler, säger utbildningsnämndens ordförande.

I Laholms kommun? kommer man att lösa platsbrist med utbyggnation av befintlig skola.
– Det är framför allt fullt på Skottorpsskolan. Men det pågår en förprojektering för utbyggnad av den. På Parkskolan är det också relativt fullt, men nu är spaden satt i jorden för byggnationen av Nya Glänningeskolan, säger Maria Bronelius (C), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Laholm.
Att det inte blir någon gemensam skola får inga  direkta konsekvenser.
– Vi hade lite olika behov. Men visst hade det varit roligt att ha en gemensam kommunal skola. Mig veterligen finns det inte någon gemensam skola, kommuner emellan, i landet, säger Maria Bronelius.
LÄS OCKSÅ: Båstad och Laholm kan få ny gemensam grundskola

Publicerad 16 June 2017 10:30

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag