Virtuell saluhall ska ta bort mellanhänder

Local food nodes öppnar på Bjäre

BJÄRE. Nu får matproducenter och kunder en gemensam plattform utan mellanhänder. Bygdens saluhall öppnar i Grevie och Båstad och suddar ut alla ombud.

Konceptet Bygdens saluhall är en del av plattformen Local food nodes. Det hela bygger på att mellanhänderna försvinner med att matproducenter och kunder möts på sajten. Som kund letar man sig fram till sin närmsta nod och beställer önskade råvaror och en gång i veckan lämnas beställningarna ut, direkt från producenten, på en utlämningsplats.
– Som det ser ut nu kommer vi att ha utlämning vid Bjäre kvarns parkering i Grevie klockan 18.30. Vi håller även på att försöka ordna en utlämningsplats i Båstad. Var det blir är ännu inte klart, men det kommer att bli på en lokal plats, säger Carolina Pojmark.
Hon är administratör? för noderna (dvs. utlämningsställen, reds. anm) på Bjäre och håller på att dra igång det hela på Bjäre.
– Jag fastnade för konceptet för att jag brinner för lokalproducerad mat, och jag tror att många intresserar sig för det i dag. Sedan får man som producent direktkontakt med kunden. Då vet jag lite mer hur mina varor hanteras, säger Carolina Pojmark som själv är lammproducent och även har grönsaksproduktion inom familjen.
– Jag tycker att det är ett bra sätt för att visa värdet och sprida kunskap om lokalproducerad mat. Det finns exempelvis barn som inte vet varifrån mjölken kommer, säger Carolina Pojmark.
Så här långt? finns en handfull producenter anslutna till plattformen. Men förhoppningen är att det ska bli fler.
– Just nu lägger jag ganska stor vikt på att hitta producenter som vill ansluta sig. Det är roligt om man kan få en bredd på råvarorna, så man som kund kan få lite av varje. Någon har jordgubbar, någon har nötkött, en annan har kanske ägg. Det känns som att Bjäre är ett mattätt område och att det kan bli en bra bredd på det, säger Carolina Pojmark.
Tjänsten är? kostnadsfri för producenten men kunden betalar en valfri årsavgift.
– På så vis kan alla olika typer av hushåll få möjlighet till tjänsten.?Man betalar det man tycker att det är värt, säger nodadministratören.
Hon ser framför? sig att det kommer att vara en blandad skara som kommer att nyttja tjänsten.
– Främst tror jag att det är matintresserade som kommer tycka att det här är intressant.?Och så de som vill veta vad det är dem äter. Det fina med det här är att man får nästan dagsfärska produkter. Även om jag som producent levererar till lokala butiker tar det alltid några dagar innan de landar på butikshyllan eftersom allt skickas via företagens lager, säger Carolina Pojmark.

Plattformen

Local food nodes samlar producenter och deras varor i lokala noder. Kunden kan hitta sin närmsta nod och lägga beställning på önskade produkter. En gång i veckan levereras beställningen till en utlämningsplats.
Mer information finns på
localfoodnodes.org

Publicerad 30 June 2017 09:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag