”Livsfarligt att cykla mellan byarna”

Invånare fortsätter kamp för cykelväg

Av
Ida Asplund Ådahl

BÅSTAD/LAHOLM. Det är förenat med livsfara att cykla mellan Östra Karup och Hasslöv. Det menar bybor som kämpar för en cykelväg mellan byarna.

– Varken barn eller vuxna vågar ta cykeln till den egna fotbollsplanen i Hasslöv, säger Bengt Bengtsson, ordförande i Östra Karups byaråd.
Och han är inte ensam om att ställa cykeln.
– Det är förenat med livsfara att cykla mellan byarna, säger Stellan Sturesson.

I maj arrangerade Hasslövs byalag, tillsammans med Östra Karups byaråd, en cykeldemonstration för att uppmärksamma behovet av en cykelväg. Ett hundratal personer anslöt sig för att påvisa vikten av en anslutande cykelväg mellan byarna.
– Vi har ingen egen fotbollsplan i Östra Karup, utan det är Hasslövs plan som är lite av vår hemmaplan. Men vi kan inte ta oss dit på ett smidigt sätt, för det finns ingen cykelväg, säger Bengt Bengtsson.

Bo Tengqvist, ?som tidigare arbetat i Östra Karup och som engagerat sig i cykelvägsfrågan under lång tid, menar att byarna har ett nära vänskapsband sedan gammalt när både Hasslöv och Östra Karup (även med Skottorp, reds. anm) tillhörde samma kommun – Karups kommun.
– Därför är det naturligt att vi ska kunna cykla mellan byarna, säger han.
– Än mer viktigt blir det när Båstads nya station har kommit på plats och folk lätt vill ta sig dit för pendling. Det finns inte ens en busshållplats i Hasslöv, närmsta är i Östra Karup. Så för den som inte har bil blir det omständligt, såvida man inte kan cykla, säger Bengt Bengtsson.
Striden om? cykelvägen är inte ny. Enligt Bengt Bengtsson har den pågått under nära 35 år.
– Politikerna lyssnar och säger att de ska titta på det. Men det händer ingenting. Det är på tiden att det gör det nu. Vi måste ju kunna göra det möjligt för barnen att cykla till och från skolan på ett säkert sätt, säger han.
– När man tog upp detta första gången för över 30 år sedan sa någon att det kommer att ta 35 år innan vi får en cykelväg. Då är det alltså hög tid att vi får en nu, säger Bo Tengqvist och fortsätter;
– Det kan inte vara så kostsamt. Det rör sig om två kilometer cykelväg. 1,5 kilometer i Laholms kommun och en halv kilometer i Båstad kommun.
LÄS OCKSÅ: Babic: "Även om vi tar ansvar och avsätter medel kan vi inte göra det"

Vad tycker du?

Är en cykelväg mellan byarna viktig? Vem har ansvaret för att den kommer till stånd?
Mejla din åsikt till oss på redaktion.bastad@lokaltidningen.se

Publicerad 05 July 2017 10:45

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag