Allt talar för konstgräsplan i Båstad i höst

- En bit kvar till finansieringsmålet men Båstad GIF hoppfulla om ny plan

BÅSTAD. Längtan har varit lång. Men nu ser det ut att bli en konstgräsplan hos Båstads GIF innan året är slut. Även om föreningens investeringsmål inte är helt uppfyllt.

Det var för två vintrar sedan när klubben skulle göra upp ett inomhusschema på Strandängsskolan som Båstads GIF tog beslut om att driva konstgräsfrågan. Fotboll, innebandy, friidrott och gymnastik trängdes om tiderna, något som klubben ansåg inte var hållbart.

Prislappen för ?planen med konstgräs väntas bli omkring sex miljoner kronor. Men även om finansieringen till stor del görs av bidrag samt även via medlemmar, privatpersoner och lokala företag, har man en bit kvar till att täcka alla kostnader för konstgräsplanen. Från början rörde? det sig om 500 000 kronor. Men genom att låta allmänheten bidra genom att kunna köpa en kvadratmeter av den tänkta konstgärsplanen vägen till totalfinansiering blivit kortare. Men än saknas 25 000 kronor.

– Det rör sig om 25 000 kronor, ingen svindlande summa. Det är inte avgörande för konstgräsplanen utan är egentligen ett, av styrelsens, uppsatta finansieringsmål, säger Patrik Larsson, ekonomiansvarig i Båstads GIF.

En stor del ?av kakan finansieras av Allmänna arvsfonden som står för cirka fyra miljoner kronor. Därtill har Sparbanksstiftelsen och Skåneidrotten och medlemmarnas insats bidragit. Resterande ?belopp kommer klubben finansiera genom banklån.

– Det är en häftig känsla att vi är många som har gjort det här tillsammans – bidragsgivare, medlemmar, privatpersoner, lokala företag. Det gör att projektet känns extra bra. Vi i klubben är otroligt tacksamma och glada över allas välvilja och att så många vill bidra, säger Fredrik Bergh, styrelsemedlem och marknadsansvarig i Båstads GIF.

Klart är även? att det blir en konstgräsplan i kork. Alternativen har varit fler, bland annat en matta konstruerad av rivna bildäck eller EPDM-gummi. Men när konstgräsdebatten om gummi och dess miljöpåverkan gått varm var beslutet lätt, menar Patrik Larsson.

– Det hade känts konstigt att lägga ett gummiunderlag när det diskuterats så mycket och vi är en klubb som arbetar miljömedvetet, säger han.

Konstgräsplanen har varit efterlängtad på klubben och mycket kommer att bli annorlunda när den är på plats, menar både styrelse och tränare.

– Vi kommer att kunna ha  fotbollsträning året runt, det blir inte lika trångt om tider i Strandängsskolan för våra andra sporter och vår after school-verksamhet kan växa och bli det den är tänkt att vara, med läxläsning och kombinerad träning för klubbens ungdomar, säger Patrik Larsson.

Tränaren för? P12-laget, Andreas Svensson Runemo, menar att det finns stora vinningar träningsmässigt med.

– Bollkontrollen blir en helt annan sak på konstgräs. Det blir en helt en annan kvalitet på spelet och vi kan vara ute året om, säger han.

Tanken är även att konstgräsplanen ska kunna hyras ut.

– Absolut. Men det är inte ett krav för att vi ska klara finansieringen. Men det är klart att vi ställer den till förfogande för lokala klubbar. Vi är tacksamma för att vi kunnat nyttja Förslövs konstgräs, säger Patrik Larsson.

– Ett vanligt missförstånd är att konstgräsplanen bara handlar om lyxen att spela fotboll på ett sådant underlag. Men det kommer att möjliggöra så mycket mer för klubbens alla ungdomar. Alla våra fyra sporter kommer att få mer utrymme, säger Fredrik Bergh.

Publicerad 11 August 2017 10:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag