Centern vill ge byalag ekonomisk stöttning

Byalag: ”Skulle ge oss möjlighet att kunna ta på oss fasta kostnader”

LAHOLM. Ett bidrag om minst 10 000 kronor årligen. Det motionerar Centerpartiet om att kommunen ska stötta byalagen med. "Positivt", menar Skottorps byalag.

Utöver att byalagen bör stöttas med minst 10 000 kronor årligen ska en tjänst, eller en del av en tjänst, inrättas i kommunen som ska hålla ihop arbetet med byalagen och samhällsföreningarna inom Laholms kommun. Det föreslår Centerpartiet i en nyligen lagt motion.

– När kommunledningen åker runt och träffar byalagen får vi höra de mindre grejerna som att det kanske saknas bänkar eller en grillplats. Sådant tar tid att hantera genom kommunen, så då tänker vi oss en pott pengar årligen så att byalagen själv kan hantera de här mindre sakerna. Det är även en uppmuntran till de ideella krafterna. Byalagen och samhällsföreningarna är otroligt viktiga för oss i kommunen att ha som bollplank, säger kommunrådet Erling Cronqvist (C).

Skottorps byalag ?är positiva till förslaget, både till att det skulle innebära ekonomisk stöttning men även att byalagen skulle få en fast kontakt inom kommunen.

– Vi har en bra dialog redan i dag. Men det hade underlättat ytterligare om man visste direkt var man skulle vända sig om vi har frågor eller vill lyfta en diskussion, säger Ingela Klinker, sekreterare i byalaget.

– Dialogen är alltid värdefull och jag tror att vi i byalagen och kommunen alltid har nytta av varandra. Vi är länken till medborgarna, säger Caroline Persson, byalagets ordförande.

I dag krävs ?mycket arbete för att anordna aktiviteter i byn. Enligt Caroline Persson anordnade byalaget i fjol en adventsvandring med tipspromenad. Men för att möjliggöra det krävdes sponsring och ideella krafter.

– Det blir mycket arbete så fort man ska arrangera något. Medlemsavgifterna räcker inte för aktiviteterna vi vill ordna i byn. Då hade ett årligt tillskott kunna användas till sådant. Vi vill ha en aktiv by och planerar ett halloweenevenemang till exempel. Och vi önskar en lekplats till byn, då skulle vi kunna stå för underhållet av den om vi får ekonomisk stöttning. Det skulle även ge oss möjlighet att ta på oss fasta kostnader vilket då gör att vi kan ha återkommande evenemang, säger hon.

LÄS OCKSÅ: S:"För att utveckla landsbygden räcker inte småslantar"

Vad tycker du?

Borde kommunen stötta byalag och samhällsföreningar ekonomiskt?

Kommentera artikeln nedan eller lämna din åsikt via mejl:
redaktion.bastad@lokaltidningen.se

Publicerad 21 August 2017 10:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag