30 år med föräldrarna som chefer

- Föräldrakooperativ som var först ut i Grevie lever vidare

GREVIE.Backabusarna har barn lärt och lekt i tre decennier. Förskolan var först ut i Grevie och ser ett fortsatt stort behov på Bjäre.

10 augusti 1987 öppnade föräldrakooperativet Backabusarna i Grevie.?Då var man först ut, men fick sedan sällskap av föräldrakooperativ i Torekov och Förslöv. Och det var på åttiotalen som de föräldradrivna förskoleverksamheterna började bli vanliga.

– Förutom föräldrarnas logistik följer vi läroplanen och ha uppfyllnadsmål, säger Carola Lundahl, förskolechef och som varit inom verksamheten i 15 år.

Förskolan har ingen vaktmästare utan när det behövs hjälp med praktiska sysslor är det föräldrarna till förskolebarnen som tillkallas. Var femtonde vecka arrangeras trädgårdsvecka där föräldrarna engageras för att hålla utomhusmiljön i gott skick.

Det är ett ?annorlunda sätt att bedriva förskoleverksamhet och Carola Lundahl menar att det är styrelsen – och därigenom föräldrarna – som fattar beslut om aktiviteter, miljö och hur verksamhet ska bedrivas.

– Det är väldigt stor transparens. Det är föräldrarna som styr utifrån egentligen och jag som förskolechef har det inre ansvaret för förskolan.

Under de 30 ?år som gått har en del förändrats. Bland annat har 15 barn i barngruppen blivit 20 och kösystemet har varit fristående, för att sedan vara kommunal och för att återigen vara förskolans egna kö.

– De flesta som vill ha sitt barn i ett kooperativ söker sig nog dit direkt, säger Carola Lundahl.

Hon menar att trycket på förskolor har ökat med åren och att efterfrågan på förskoleplatser på Bjäre är stort.

– Nu har vi ett års väntan ungefär. Men vi tycker det är viktigt med att behålla en bra personaltäthet och inte utöka grupperna, säger hon.

Pedagogen Marianne Grahn har jobbat på Backabusarna 28 av de 30 åren.

– Föräldrarna har varit våra arbetsgivare under alla år. Det ger dem en bra inblick i barnens vardag och kan vara med och påverka den på ett enkelt sätt. Det känns jätteroligt att vi har varit igång så länge, säger hon.

Publicerad 28 August 2017 13:45

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag