Transpersoner samlas i Båstad för tjugonde året i rad

"Båstadsträffen har blivit lite av en fristad"

BÅSTAD. Båstadsträffen för transpersoner är inne på sitt tjugonde år.

– Den har blivit lite av en fristad, säger Pernille Feline.

Transpersoner från Norge, Danmark, Finland och Sverige samlades även i år i Båstad för att träffas. Det är Båstadsträffen – en lokalavdelning av transföreningen FPES – som anordnar långhelgen för omkring ett 70-tal deltagare.

Under träffarna – som till en början startade på Hotell Riviera och har haft träffar en helg på våren och en på hösten – är det middagar, disco, möjlighet till hjälp med smink och håruppsättning och shopping på stans som står på schemat. Bland annat. Och för en del av deltagarna har Båstadsträffen, som utgår från Pensionat Enehall, betytt mer än en helg fylld av festligheter och umgänge.

– Det har absolut varit en stöttning i att komma ut. Här kan man vara som man vill, säger Anja Bergman.

Hon kom ut ?för ungefär tio år sedan. Ångestfyllt, både före och efter.

– De flesta av oss har känt så här sedan barnsben, sen fem års ålder. För min del var det 40 år av ångest och vånda. Att ständigt behöva känna ”vad är det för fel på mig” och försöka att springa ifrån sig själv, berättar Anja Bergman.

Under en längre tid gömde Anja sina kvinnokläder. Först i garaget, sen under sängen, som ett steg att närma sig sin dåvarande fru.

– Jag gjorde det nog stegvis, för att visa vem jag var. Men när hon hittade kläderna trodde hon jag var otrogen.

Äktenskapet höll? ungefär ett år efter Anja hade kommit ut. Men även om det blev en skilsmässa är hon glad att hon kom ut.

– Nu i efterhand har jag fått så många värdefulla upplevelser och det har gett mig så mycket, säger Anja som i dag är gift med Ingrid Bergman sedan fem år tillbaka.

– Det kräver sin kvinna att vara tillsammans med en man som är så här.

– Jag fick reda på det ganska så direkt, men det var inget som hindrade. Det är bara det att vi får dela på prinsessrollen. Anja är den av oss som får mest uppmärksamhet när vi är ute, säger Ingrid Bergman och skrattar.

Anja Bergman ?och Pernille Feline, ordförande i Båstadsträffen menar att det är tabubelagt att vara transperson och att man får utstå blickar på stan, men att samhället trots allt har blivit lite  mer tolerant.

– Under de åren sedan jag kom ut har jag fått en enda negativ kommentar. ”Vad ful du är”, se en full man. Annars inget. Att folk tittar bryr jag mig inte så mycket om, säger Anja Bergman. Men enligt Pernille Feline har föreningen ett mål;

– Att föreningen inte ska behöva finnas till. Men samtidigt har vi så trevligt här och Båstad har tagit emot oss med öppna armar, säger  hon och ler.

Under träffen ?välkomnas nya transpersoner.

 – Vi vill att de ska känna sig välkomna och brukar fråga om vi kan hjälpa till med något, säger Pernille Feline.

Lin och Andrea är båda relativt nya i Båstadsträffen, men tycker om sammanhanget och har därför bestämt att gifta sig under årets träff.

– Det känns som helt rätt plats. Träffen har verkligen varit ett stöd i att komma ut, säger Lin.

Det firas inte bara jubileum i år. Båstadsträffen har sitt första bröllop under helgen, där Lin och Andrea ska säga ja till varandra. “Vi tyckte det var en bra plats. Båstadsträffen hjälpte mig i processen att komma ut”, säger Andrea.

Det firas inte bara jubileum i år. Båstadsträffen har sitt första bröllop under helgen, där Lin och Andrea ska säga ja till varandra. “Vi tyckte det var en bra plats. Båstadsträffen hjälpte mig i processen att komma ut”, säger Andrea.

Publicerad 01 September 2017 14:30

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag