Föräldrar kräver svar om Skottorpsskolans utbyggnation

”Kommunen väljer att inte satsa på det viktigaste vi har – barnen”

SKOTTORP. Kö till matsal, underdimensionerad ventilation och en paviljong som varit klassrum i ett år. Nu vill föräldrarna ha svar när Skottorpsskolan ska byggas ut.

Det går drygt 180 elever på Skottorpsskolan i dag som är anpassad för som mest 150 barn. För ett år byggdes en tillfällig paviljong för att ge mer utrymme och löftet om en utbyggd skola fanns.

I april kallade Skottorps byalag föräldrar, Skummeslövsstrands badortsförening, skola och politiker till stormöte för att prata om skolans framtid.

– Då fick vi besked att skolan ska byggas ut. Och i våras var en arkitekt på skolan och eleverna fick vara med och skissa på framtidsplaner för skolan. Men sedan dess har vi varken hört eller sett att det har hänt något, säger Jonas Merborn, ordförande i skolans föräldraförening.

– Politikerna sa också att det kan ta tid, att det är demokratins gång. Men man måste ju ha en projektplan, med ett slutdatum, säger han.

Föräldrarna? beskriver att ventilationen inte är dimensionerad för så många elever. Köer till matsalen uppstår. Än påverkas inte undervisningen, men blir eleverna fler utan att skolan byggs ut finns risken, menar Maria Petersson, förälder och lärare på skolan.

– Det är lite sorgligt att kommunen inte väljer att satsa på det viktigaste vi har – barnen. De väljer faktiskt att inte göra det, säger hon.

Mest frågande? ställer sig föräldrarna, som Lokaltidningen träffar, till att kommunen har vetat om både befolkningsökningen och skolans behov under lång tid.

– Det är absolut inget nytt. Under tre-fyra år har man vetat om det. Generationsväxlingen är enorm i Skottorp och dessutom delar vi skola med Skummeslövsstrand. Skottorpsskolan har aldrig haft så mycket elever som nu, det är första gången man har två klasser med förstaårselever, säger Jonas Merborn.

– Dessutom ska Hagaområdet byggas ut, då blir det säkert ännu fler elever, säger Maria Petersson.

Föräldern Johan Ederönn, ställer sig frågande till hur projektet sköts.

– Inte ens rektorn vet i dagsläget vad som gäller. Det är riktigt upprörande att det handlar om bristande projektledning. Vi vill få besked på hur skolan ska se ut och när man ska sätta spaden i jorden. Som det hanteras nu är det helt oacceptabelt, säger han.

Jonas Merborn är inne på samma spår.

– Vi har inte mer tid att spilla nu. Det måste bli en skola som kan erbjuda vettig studiemiljö för barnen, säger han.

LÄS OCKSÅ:

BUN-ordförande: "Hade vi börjat tidigare hade vi byggt ut för lite"

Publicerad 07 September 2017 16:45

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag