Dräneringsproblem kan äventyra gravsättning

Kyrkogårdschef: "Vi behöver se över en långsiktig lösning"

BÅSTAD. Dräneringen av dagvatten på Båstad begravningsplats fungerar inte som den ska och har vid ett par tillfällen gjort att gravsättningar har fått flyttas fram.

– Vi behöver, med kommunens hjälp, se över en långsiktig lösning, säger Peter Nilsson, kyrkogårdschef.

Vid en inventering av murarna på Båstads begravningsplats upptäcktes att dräneringen på kyrkogårdens södra sida inte fungerar. Dagvattnet rinner från Hallandsås ner längs med Munkgatan och vatten blir sedan stående längs begravningsplatsens södra sida, i dräneringsdiket. Kyrkogårdschefen menar att det har blivit tätt i brunnen ibland, ofta i samband vid hårt väder, och att kommunen har spolat brunnen.

– Kommunen har gjort så gott man kunnat. För något år sedan grävde man där och dränerade. Men vi behöver en långsiktig lösning, säger Peter Nilsson.

Vid några ?tillfällen har jordsättningar fått skjutas fram för att jorden har varit för blöt på grund av att vattendräneringen inte har fungerat.

– Det har skett att vi har fått meddela anhöriga att man inte kan genomföra en jordsättning, utan att man i stället får ta farväl inne i kyrkan. Det är kanske inte jätteallvarligt, men har man i en stund av sorg planerat att ta farväl vid gravplatsen kan det säkert upplevas problematiskt för de anhöriga, säger Peter Nilsson.

Enligt honom? är det församlingen som ansvarar för att forsla bort vattnet från kyrkogården, men att det är Båstads kommuns ansvar när brunnen inte tar det vatten som kommer från Hallandsås.

– Inom en snar framtid kommer vi att åtgärda murarna som är i väldigt dåligt skick och som även dem tar skada av stående vatten. Då får vi, från kyrkans sida, passa på att se över dräneringen för att den ska kunna fungera även på lång sikt. Men vi behöver gemensamt med kommunen komma överens om en permanent lösning för dräneringen, säger Peter Nilsson.

Johan Mårtensson?, skogsförvaltare på kommunen, menar att man får titta närmare på dräneringen.

– Det här är något som har dykt upp och vi har gjort vad vi kan när det blivit problem. Men vi ska givetvis titta närmare på det här och får diskutera fram en långsiktigt lösning, säger han.

Publicerad 04 October 2017 15:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag