Sopprojekt ska ge utlandsfödda kvinnor arbete

LAHOLM. Fler utlandsfödda kvinnor ska få jobb och dessutom sparar kommunen pengar. Det i och med ett nytt arbetsmarknadsprojekt där de nya sopkärlen ska monteras.

Under 2018 inför kommunen ett nytt system för sopsortering och därför ska kärlen bytas ut. Källsorteringsföretaget PWS kommer att köra ut kärlen, men monteringen av sopkärlen väljer kommunen nu att hantera i ett arbetsmarknadsprojekt.  I det kommer åtta utlandsfödda kvinnor att anställas under nästa år.

– Vi har generellt en låg arbetslöshet i kommunen. Men vi kan se att kvinnor med utländsk härkomst har svårast att komma in på arbetsmarknaden. Därför riktar vi oss mot dem, säger kommunrådet Elisabet Babic (M).

För att kunna ?utföra arbetet har kommunen hyrt en lokal i Våxtorp och är omkring 5 000 kvadratmeter stor. Det för att kunna hantera de totalt 25 000 sopkärlen som ska monteras.

Rekryteringen till? projektet kommer att påbörjas i januari nästa år, i maj kommer praktik och anställningar att vara i gång och under september beräknas de första sopkärlen att kunna placeras ut hos hushållen. Under våren 2019 kommer fritidsboendena att få nya kärl.

– Det finns så mycket vinster med det här projektet. Utöver att de här kvinnorna kommer i arbete får vi fler skattebetalare, ökad köpkraft och fler som bli inkluderade i ett sammanhang, säger Elisabet Babic och menar att kommunen även tjänar på att inte behöva upphandla monteringstjänsten.

– Det har är svårt att säga hur mycket vi tjänar på det. Men vi känner att vi hade ett guldläge att få fler in i arbete och arbetsträning. Det läser inte hela problemet, men det är absolut ett steg på vägen. Jag hoppas att kommunen ska kunna dra igång fler projekt där vi kan göra att fler kvinnor för sysselsättning och kommer in på arbetsmarknaden, säger kommunrådet.

Publicerad 12 October 2017 11:30

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag