Douaa Sadek (t.v) och Carin Andersson (t.h) hjälps åt att instruera Do In. Foto: Ida Asplund Ådahl

Douaa Sadek (t.v) och Carin Andersson (t.h) hjälps åt att instruera Do In. Foto: Ida Asplund Ådahl

Hälsa i fokus under nytt integrationsprojekt

BÅSTAD. Projektet ”Min kropp, min hälsa” ska stärka nyanlända kvinnors hälsa, samt ge en väg in i samhället.

Det är ett 40-tal kvinnor som deltar i det nya projektet som ska stärka kvinnornas hälsa. Under drygt tio träffar som projektet har pågått har föreläsningar varvats med fysiska träningstillfällen. Bland annat innebar en träff självförsvar, en annan hur man lagar hälsosam mat och vidare har man även haft gymnastik och pratat tandvård och hälsa i största allmänhet.

– Att må bra, ha en bra hälsa gör det lättare till integration. Vårdsystemet ser till exempel olika ut i olika länder, då behöver man kunskapen, säger Douaa Sadek, projektledare i projektet.

”Min kropp, min hälsa” är ett samarbete mellan Båstads kommun och Bjäre Zontaförening, och är en avknoppning av det tidigare projektet Projekt Byamor.

– Vi sökte medel från Region Skåne och beviljades 180 000 kronor. Det är ett viktigt projekt som jag tror ger kvinnorna mycket, säger Jeanette Nihlén på Bjäre Zontaklubb.

Lina Hammoodeh är en av de fyrtio kvinnorna som deltar  i projektet.

– Jag har lärt mig mycket om hur vården funkar. Det är stor skillnad på hur det fungerar i mitt hemland Syrien. I Sverige tänker man mycket förebyggande när det gäller hälsa, vilket är bra, säger hon.

När tidningen är på plats på en av träffarna är aktiviteten Do In, som innebär självmassage, andningsövningar och som ska ge medvetenhet om sin egna energi.

– Det är roligt att prova, säger Lina Hammoodeh.

Förhoppningen är att projektet ska få en fortsättning.

– Vi hoppas på det och kanske kan vi påbörja ett samarbete med Ängelholm, säger Jeanette Nihlén.

LÄS OCKSÅ:

Byamödrar snart klara för diplomering

Integrationsprojekt för kvinnor får fortsättning

Lina Hammoodeh tycker att projektet är givande.

Lina Hammoodeh tycker att projektet är givande. "Man får lite mer självförtroende och man lära sig mycket om hur vården fungerar. I Sverige jobbar man mycket förebyggande med hälsa, vilket man inte gör på samma sätt i mitt hemland", säger hon. Foto: Ida Asplund Ådahl

Douaa Sadek, projektledare och Jeanette Nihlén, från Bjäre Zontaklubb är positiva till projektet

Douaa Sadek, projektledare och Jeanette Nihlén, från Bjäre Zontaklubb är positiva till projektet "Min kropp, min hälsa" och hoppas på en fortsättning. "Kanske kan vi få igång ett samarbete med Ängelholm", säger Jeanette Nihlén. Foto: Ida Asplund Ådahl

Publicerad 14 November 2017 06:00