Ulf Berggren driver Scala bio i Båstad och riktar nu skarp kritik mot momshöjningen på biobiljetter. Foto: Ida Asplund Ådahl/skärmdump

Ulf Berggren driver Scala bio i Båstad och riktar nu skarp kritik mot momshöjningen på biobiljetter. Foto: Ida Asplund Ådahl/skärmdump

Uppror mot höjd moms – biografer stänger i protest

BÅSTAD. Lokaltidningen har tidigare berättat om att den höjda biljettmomsen slår hårt mot mindre biografer i landet. Nu går flera biografer ihop och protesterar mot politikernas beslut.

Av
Andreas Holm

– Nu är det allvar. Detta är en enorm kulturskandal, säger Ulf Berggren, som driver Scala bio i Båstad.

Den 1 januari i år infördes en skyhög ökning på moms på biobiljetter – från sex till 25 procent. Något som fick både biografägare och besökare att höja rejält på ögonbrynen.

– Kulturen i övrigt, bland annat teater och konsertlivet, betalar fortfarande sex procent i moms, så det är fullständigt befängt att begära mer av oss, menar Ulf Berggren.

Han riktar skarp kritik mot sittande regering och kulturministern Alice Bah Kuhnke (MP) och ställer sig, med flera andra mindre filmstudios i Sverige, frågan till högsta ort.

– Varför? Det känns som politikerna inte lyckats finansiera sin kulturpolitik och de låter det drabba biobesökarna. Vi befinner oss inte i någon ekonomisk kris i landet så varför höja momsen?

På 1950-talet hade Sverige en nöjesskatt på cirka 25 procent. Den avskaffades 1963, då Filminstitutet bildades. Dit betalade de stora biograferna en summa pengar, medan de mindre undantogs.

– Det var en solidarisk skattepolitik, de rika gav till de fattiga. Det fungerade och höll sig hela vägen fram till 2017, säger Ulf Berggren.

Hur har det påverkat Scala bio?

– Vad tror du själv? Tänk dig att du har en viss inkomst. Plötsligt tar staten bort en fjärdedel av den. Hur känns det? För djävligt. För en liten biograf på landsorten kan det betyda undergång.

Ulf Berggren har därför tvingats öka sina biljettpriser, men valt att göra det marginellt, från 120 till 130 kronor. Och mer kan komma.

– Jag måste göra det för att överleva, men vill undvika att det ska drabba besökarna allt för mycket. Redan nu ser jag sjunkande besökssiffror och tvingas till ökade priser.

I skrivande stund är, förutom Scala bio, även Sagabiografen i Höganäs och filmstudios i Säffle och Vimmerby med i upproret. Den 21 december, på kulturministerns födelsedag, stänger flera biografer ner.

– På årets mörkaste dag under ett mörkare år väljer vi att släcka ner. Mer kultur till fler i landet har Bah Kuhnke lovat. Hur blev det med den saken?

Tror du ert uppror leder till minskad moms?

– Jag tror inte politikerna tänker om för att ett par mindre biografer i Skåne gör uppror. Det skiter de i tyvärr. Men jag hoppas vi blir fler, för det går inte att bara sitta stilla och tiga. Om fler går ihop och kraftsamlar tror jag det kan ge effekt.

Bioupproret

I upproret finns nu fyra av de cirka 100 minder biograferna i landet: Båstad, Höganäs, Vimmerby och Säffle.

Biografägarna har gjort en dödsruna efter momshöjningen:

2017-01-01

Den 1 januari 2017 valde regeringen med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) i spetsen att straffbeskatta Sveriges biografer. Man höjde biomomsen med över 300%.

Detta har drabbat framförallt biografer på landsorten.

Den 21 december fyller kulturminister Alice Bah Kuhnke år. Detta uppmärksammar vi genom att släcka ner vår biograf med budskapet ”Gör om gör rätt”.

Ge Sveriges alla biografer möjligheten att överleva och återställ den kulturella jämställdheten.

Film på bio är kultur!

Publicerad 26 November 2017 05:00