Förälder tvingas studera för att förskoleplats saknas

"Situationen är skrämmande"

BJÄRE.

Inför våren 2018 saknar kommunen 34 förskoleplatser och riskerar vite från Skolinspektionen om man inte lyckas leva upp till lagkravet att erbjuda en plats inom fyra månader. Linnea 1, skulle inskolas i mars, men nu anser sig mamma Annette Jönsson vara tvingad till studier för att kunna vara fortsatt föräldraledig tills dess att en förskoleplats erbjuds.

– Förskolesituationen är skrämmande, säger hon.

När sonen Milton, 3 skolades in på en förskola i Västra Karup för drygt ett år sedan var det inga problem. Då fanns det till och med förskoleplatser kvar. Men när lillasyster Linnea, 1 är redo för inskolningen i vår är läget ett annat.

Dagen före Lokaltidningen träffar familjen boende i Ängalag har Annette Jönsson blivit erbjuden Linnea en plats på en förskola i Förslöv. Förutom att Annette Jönsson tycker det är kort varsel att få ett erbjudande två månader före inskolning är det för besvärligt med två olika förskolor för barnen. Förskolor som dessutom ligger åt två olika håll, menar hon. Så familjen tackade nej.

– Det blir hämtning och lämning på två platser två gånger om dagen. Det går inte att få ihop vardagen på det viset. Det är dessutom dåligt att få besked om en plats med så kort varsel. Arbetsgivaren vill ha besked tre månader i förväg när man tänker komma tillbaka från föräldraledighet, säger hon.

"Det går inte att få ihop vardagen på det viset"

För att kunna vänta ut chansen till en plats på förskolan där sonen redan går har Annette Jönsson sett alternativet att börja studera när föräldradagarna börjar tryta. Även om det var något hon inte alls hade tänkt sig.

– På så vis kan man spara in dagar. Nu blir det till att studera på kvällarna bara för att kommunen inte har platser till barnen. Jag hade räknat med att kunna gå tillbaka till jobbet i mars, men nu saknar vi förskola till vår dotter och då räcker inte heller föräldradagarna. Situationen är absurd egentligen, säger Annette Jönsson.

Skulle ni ha kunnat tacka ja till förskoleplatsen i Förslöv?

– Både ja och nej. Vi kan inte få ihop vardagen på det viset och det hade inte varit hållbart i längden och därför hade vi fått flytta henne till Västra Karup när det blir en ledig plats. Och att rycka upp ett barn och påbörja en andra inskolning är stressande och påfrestande för ett barn. Mina barn är det viktigaste, den stressen ska de inte behöva uppleva.

Annette Jönsson menar att hon har varit i kontakt med Båstads kommun och framfört önskemål om fler platser.

– Jag fick till svar att det finns gott om platser. Men det finns svart på vitt att det saknas 34 platser till våren, säger hon.

Nu hoppas hon att kommunen ska satsa på fler platser.

– Det finns föräldrar som bor i Torekov som blir erbjuden plats i Östra Karup. Det är inte hållbart. Man vet hur mycket barn som föds – vi lever i ett statistiksamhälle. Därför kan det kan inte komma som en chock för kommunen att förskoleplatserna inte räcker till.

Publicerad 07 January 2018 07:30

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag