Cancerlarm:

Chipsen fortsatt farliga

Tio gånger mer akrylamid i snacksen

SVERIGE. Sitter du med en påse chips och myser för att arbetsveckan är slut? Enligt en ny undersökning som Testfakta gjort innehåller flera chipssorter fortsatt stora mängder cancerframkallande ämnen. Mer än vad EU:s regelverk tillåter. Detta trots larm för flera år sedan. OLW:s Sourcream & onions-chips innehåller tio gånger högre halt av ämnet akrylamid än Pringles.

Chips får enligt gällande regler inte innehålla högre halter än 750 mikrogram per kilo. OLW:s originalchips innehåller mer än dubbelt så mycket, 1 700 mikrogram. Precis på gränsen hamnar också Änglamark och chips av märket Bjäre. Det finns riktvärden som måste följas och om dessa överstigs måste åtgärder göras omgående.

– De här nivåerna kommer inte att accepteras när reglerna träder i kraft senare i vår. Tillverkarna kommer att tvingas se över sina tillverkningsprocesser, säger Petra Fohgelberg, som arbetar vid Livsmedelsverkets kontrollenhet, till Testfakta.

Det cancerframkallande ämnet akrylamid, som uppstår naturligt när viss mat upphettas till hög temperatur, exempelvis vid fritering, kan ligga bakom att 500 personer drabbas av cancer varje år. Men hälsovådliga ämnen som uppstår på naturlig väg under exempelvis matlagning kan inte stoppas enligt Livsmedelsverket. Det finns ännu inte några gränsvärden för akrylamid i livsmedel, men det pågår diskussioner inom EU om att ta fram det.

Enligt Livsmedelsverket finns akrylamid i bland annat chips, pommes frites och kaffe och barn påverkas mer av ämnet än vuxna, på grund av lägre kroppsvikt.

"I Sverige får vi i genomsnitt i oss cirka 30-40 mikrogram akrylamid per person och dag. Knappt 30 procent av det kommer från kaffe medan bröd, kakor och kex bidrar med cirka 30 procent. Pommes frites och potatischips bidrar med drygt 10 procent vardera.", skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.

Enligt Testfakta innehåller OLW:s chips högst halter av akrylamid medan linschips och potatiscips från Estrella, Pringles och Lantchips ligger under gränsvärdet. En del tillverkare använder en rad metoder för att minska förekomsten av det cancerframkallande ämnet. Bland annat Estrella ger potatisen små elektriska stötar för att få bort mellan 40 till 50 procent av sockret, som under upphettning reagerar med aminosyror och bildar akrylamid.

OLW säger att de chips som undersökts har testats med produkter av potatissorten Saturna.

– Den kommer att ersättas med andra potatissorter. Vi är i slutfasen av denna utfasning. Vi har valt att ha svensk potatis i våra chips och den potatis som odlas i nordliga länder löper risk att ge högre mängder akrylamid, säger Sara Malmström, kvalitets- och miljöansvarig Orkla Confectionery & Snacks Sverige, som äger varumärket OLW, till Testfakta.

FAKTA

Chipsen som innehåller mest akrylamid, enligt Testfaktas undersökning. Inom parentes anges mikrogram per kilo.

OLW – Sourcream & onion (1700)

Änglamark – Sourcream & onion (1300)

Bjäre – Gräddfil & lök (1100)

OLW – Naturchips Gräddfil & lök, (760)

Lantchips – Gräddfil & lök (370)

Estrella – Sourcream & onion, (270)

Pringles – Sourcream & onion, (180)

Estrella – Linschips Scourcream & onion (61)

Källa: Testfakta

Publicerad 19 January 2018 00:00

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag