SMHI varnar:

Risk för snöbyar och halka i Skåne

Kyla, snö och blåst drar in – fem minusgrader känns som 15

SKÅNE. Det snöar kraftigt på sina håll i Skåne. Kombinationen av kyla och blåst gör att det blir riktigt kallt i samband med snön.

– Vi har ett kraftigt stråk med moln som drar in över sydöstra Skåne. Lokalt kan det komma kraftiga snöbyar upp till en decimeter snö, säger Marie Stark, meteorolog på SMHI.

Under tisdagen kan du räkna med snö, på en del platser rör dig sig om enstaka flingor, på andra blir det rejält med snö.

– Det kommer också blåsa vilket gör att stora lokala snöbyar kan bildas, det kan bli dålig sikt och det finns risk för drivbildning i Österlen och sydöstra Skåne.

Enligt SMHI kan det under dagen bli mellan 5–6 minusgrader men på grund av vindarna kan det kännas betydligt kallare.

– Kyleffekten slår ganska hårt. Om du har fem minusgrader och 15 sekundmeter i vindbyarna, som det är på sina håll i Skåne just nu, kan det upplevas som 15 minusgrader, säger Marie Stark.

Snövädret väntas bli värre under dagen och en klass 1-varning har utfärdats för snöfall och risk för halka på vägarna.

– Vi har gått ut med en varning för Skåne, främst i Österlen och sydöstra delarna, säger Marie Stark.

Samtidigt varnas det för hårda vindar på Öresundsbron. Vindkänsliga fordon rekommenderas inte att köra över bron. Varningen gäller i båda riktningarna.

Snöovädret ställer också till det för tågtrafiken. Just nu rådet stora förseningar i tågtrafiken från Stockholm, vilket påverkar fjärr- och regiontåg. Enligt Trafikverket kan stationer i Malmö, Burlöv, Hässleholm, Höör, Eslöv, Lund, Osby, Stångby, Sösdala, Tjörnarp, Åkarp, Örftofta och Köpenhamn. Felsökning pågår men prognos saknas på när trafiken kan återupptas i normal kapacitet.

– Det är ett kraftigt snöväder över landets sydöstra delar. I de södra delarna av Stockholms län (Södertörn), samt i Södermanlands och Östergötlands kustområden till Blekinge väntas mycket snö. I kombination med tidvis hårda vindbyar finns stor risk för drivbildning vilket kan innebära problem för både väg- och järnvägstrafiken, skriver Trafikverket på sin hemsida.

FAKTA - Klass 1-varning

Definition för Varning klass 1 snöfall: Snöfall där det väntas 5 mm eller mer (i smält form) inom 6 timmar. Risk för halka på vägar. Om prognosen ändras till kraftigare snöfall med mer än 20 mm inom 12 timmar, alternativt 12 mm inom 12 timmar i kombination med frisk vind (över 8 m/s), uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

Publicerad 27 February 2018 01:03

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag