Så ska sexövergrepp inom färdtjänsten förhindras

Åtgärder för nyanställda färdtjänstchaufförer

SKÅNE. I höstas uppmärksammades problemet med sexuella övergrepp inom färdtjänsten. Nu har Skånetrafiken ändrat sina rutiner.

Av
Maja Bergqvist

– Tack vare att alla gamla avtal löpt ut, kan vi nu följa upp bolagen mer kontinuerligt. Vi följer upp en gång per månad och kollar avvikelser och eventuella skador, säger Titti Unosdotter som är affärsområdeschef på Skånetrafiken.

Nytt är också att nyanställda måste lämna ett utdrag från belastningsregistret. Tidigare kunde färdtjänstchaufförer dyka upp hos samma person som anmält dem för sexuella övergrepp.

Hur gör ni med utdrag från belastningsregistret med de chaufförer som inte är nyanställda?

– De företag som vi har avtal med ska kontinuerligt kolla upp utdragen, till exempel om det händer något. Det står också inskrivet i det nya avtalet, säger Titti Unosdotter.

Hon säger också att det nu blir lättare att följa upp varje chaufför, eftersom förarcertifiering har blivit obligatorisk. Vid klagomål kan Skånetrafiken se vilken chaufför det gäller och vidta åtgärder. I de gamla avtalen som nu löpt ut, fanns inte alltid krav på certifiering.

Madelen Löw från riksorganisationen We Rise Again jobbar med att förebygga sexuellt våld mot funktionsnedsatta. Till Sveriges Radio, som granskat färdtjänsten, säger hon att åtgärderna inte är tillräckliga, även om de är ett steg i rätt riktning. Hon hade hellre sett mer förebyggande arbete.

Titti Unosdotter säger att all färdtjänstpersonal utbildas kontinuerligt. Personalomsättningen är i vissa fall hög och nyanställningarna många och då är det viktigt att alla får ta del av utbildningen. Förutom praktiska frågor diskuteras också attityder och värdegrundsfrågor:

– Vi talar mycket om vad det innebär att vara i behov av vård, att inte känna sig trygg och risken att känna sig utsatt, säger Titti Unosdotter.

Publicerad 06 March 2018 01:57