22-åring döms för nazihälsning under tv-sändning

Avbröt match på centercourten

BÅSTAD. Mannen avbröt den tv-sända tennismatchen i Båstad genom att ropa ”Hell Seger” med näven höjd i luften. Nu döms han för hets mot folkgrupp.

Det var under Swedish Open i somras som mannen, en 22-årig nynazist från Skövde, tog sig in på centercourten. Han avbröt den pågående matchen genom att sträcka ut högerarmen med knuten näve och skandera ”Hell Seger”. Mannen upprepade proceduren mot alla läktarna innan väktare förde bort honom från banan.

Mannen erkänner gärningen men nekar till brott med motiveringen att det inte var hans avsikt att uttrycka hot och missaktning för andra folkgrupper.

Tingsrätten i Helsingborg håller inte med.

– Det sätt han på militäriskt vis skanderar åt de olika läktarna för tankarna till nationalsocialistiska rörelser och de idéer om rasöverlägsenhet och rashat som förknippas med dessa. Det är uppenbart att han också insett detta, säger rådmannen Jonas Lindgren i ett pressmeddelande.

22-åringen döms för hets mot folkgrupp. Påföljden blir dom och 60 dagsböter.

– För att det här skulle bli ett fängelsestraff hade det krävts att mannen tidigare dömts för likartad brottslighet, säger Jonas Lindgren.

Publicerad 03 April 2018 00:00