Sex personer blåste ut på havet – räddningstjänst fick rycka ut

Uppmaningen: "Ge er inte ut i flytetyg när det blåser från land"

MELLBYSTRAND.

På torsdagen fick räddningstjänsten rycka ut två gånger inom loppet av en timme. Sex personer hade flutit ut i havet med vågorna.

Den första händelsen ska ha skett vid lunchtid under Kristi himmelfärdsdagen när två barn – båda under tio år – var ute med en gummibåt i Mellbytsrand och drev allt längre ut från stranden.

När barnen befann sig flera hundra meter ut och inte kunde ta sig i land tillkallades räddningstjänsten samtidigt som vuxna förrsökte simma ut för att hjälpa barnen.

När räddningstjänsten kommit på plats hade de också fått tag på den drivande båten och börjat dra den in mot land, rapporterar SVT Helsingborg.

Kort därefter kom ett till larm. Då var det fyra personer i övre tonåren som hade tagit en tvåmannabåt de hittat på stranden och åkt ut på havet. De kunde inte heller ta sig tillbaka till land.

Även där gav sig privatpersoner ut från stranden och simmade ut med livbojar tll båten som då befann sig 200-300 meter ut på havet.

Uppmaningen från räddningstjänsten är tydlig.

– Ge er inte ut i något flytetyg på havet när det blåser från land. Framförallt inte små barn. Det går så otroligt fort i vinden. Det kan se lugnt ut från land, men när man kommer ut hundra meter kan det gå rejäl sjö, säger Pelle Pettersson, räddningsledare på Båstads räddningstjänst till SVT.

Men om man ändå hamnar i situationen är rekommendationen att sitta kvar i båten.

– Hoppa inte i vattnet för att försöka simma, speciellt inte när det är så här kallt i vattnet som det fortfarande är. Om du sitter kvar i båten kan vi rätt lätt köra ut med båt och rädda dig istället, säger Pelle Pettersson.

Publicerad 11 May 2018 09:37