Johannas långa väg tillbaka efter inbrottet – förlorade miljonbelopp

”På ett sätt är jag livrädd för hur framtiden kommer att se ut”

BJÄRE.

Johanna Engberg flyttade verksamheten för barnkläder från Stockholm till Torekov för att komma till lugnet. Men i januari drabbades butiken av inbrott som kostat henne miljonbelopp.

– Det här var inte vad jag trodde skulle ske, säger hon.

Sex år efter etableringen i Torekov av webblagret och barnklädesbutiken ByEngberg drabbades Johanna Engberg av inbrott. Webblagret länsades på det mesta som fanns – barnkläder av exklusivt slag till ett inköpsvärde av en miljon kronor. Butiksinredningen slogs sönder och inom en kvart var både artiklar och tjuvar borta från platsen.

För verksamheten blev det ett hårt slag men även personligen för ensamstående Johanna Engberg.

– Jag flyttade från Stockholm till Torekov med mina två barn för att komma till lugnet och för att ge dem en bra uppväxtort. Jag fick en chock när det hände, berättar hon.

Från början är hon från Borås och benämner sig själv som en ”småstadstjej”. Hon hamnade i Stockholm där hon först startade sin barnklädesbutik och har skapat sig ett namn genom den egna podden ”Trendpodden” och som bloggare.

– När jag var sex år bestämde jag mig för att jag skulle ha en egen klädbutik före jag fyllde 30. Och det lyckades jag med. Jag har kämpat för att bygga upp min verksamhet samtidigt som jag tar hand om två barn på egen hand.

Länge var det oklart hur hon skulle kunna driva verksamheten vidare. Hittills har hon haft öppet på lördagar och dagligen under sommaren – samtidigt som hon bedriver webbförsäljning.

Fortfarande känner hon att framtiden är oviss, sedan hon för ett par dagar sedan fick avslag från sitt försäkringsbolag på grund av att butiken saknar jalusi på dörren – en paragraf hon inte kan hitta. Samtidigt står hon med fakturor som behöver betalas till leverantörer.

– På ett sätt är jag livrädd för hur framtiden kommer att se ut. Men jag är lite av en Pippi Långstrump som tänker att det kommer att lösa sig.

Men hon är tacksam för stödet hon fått från Bjärebor och hennes följare i sociala medier.

– Vilka fantastiska personer det bor här. Det är många som har engagerat sig, peppat mig och leverantörer har hört av sig om att de kan skicka kläder som jag kan sälja så länge. Jag är rörd.

– Som det är nu har jag inget lager och jag är rädd för att det ska hända igen. Tjuvarna måste ha haft koll på mig. Tio minuter efter att jag släckte lampan hemma skedde inbrottet, berättar Johanna Engberg.

Som läget är nu kommer hon att ha butiken öppen och sälja de få saker som lämnades efter inbrottet.

– Det här är en passion för mig och jag kommer inte att ge upp. Det måste lösa sig, även om det var en chock att det här kunde hända, säger Johanna Engberg.

Publicerad 18 May 2018 10:31

Lokaltidningen Båstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag