Carl-Johan Sonesson (M).

Carl-Johan Sonesson (M). Foto: Annika Persson, Precious People

Så mycket högre föreslås regionskatten bli

Skyller på tidigare styret

SKÅNE. 49 öre. Så mycket vill det nya alliansstyret höja skatten med i Region Skåne.

Av
Andreas Holm

Regionen måste enligt lag ha en god ekonomisk hushållning med minst två procents överskott av sin omsättning varje år för att ha råd med investeringar i exempelvis sjukvård och trafik. Det innebär i praktiken omkring 700 miljoner kronor, vilket inte alls varit fallet den senaste mandatperioden.

– Vi tar över en ekonomi i spillror där prognosen visar ett underskott på nästan 200 miljoner kronor i år. Som läget är nu kan vi inte utesluta en skattehöjning, har regionstyrelsens nya ordförande Carl-Johan Sonesson (M) tidigare sagt till Lokaltidningen.

Mätta Ivarsson, Miljöpartiets gruppledare i Skåne, är djupt kritisk till Sonessons påstående om att de rödgröna lämnat en ekonomi i spillror efter sig.

– De är djupt ansvariga för detta och har haft full insyn i regionens ekonomi. De har konsekvent blockerat en skattehöjning när vi gång på gång föreslagit en höjning. Det vi får se nu är konsekvenserna av allianspolitiken, säger hon.

I dagsläget betalar skåningen 10,69 kronor i landstingsskatt, vilket är lägst i hela landet. Slutgiltigt beslut om skattehöjningen tas den 27 november.

Publicerad 13 November 2018 11:58