Jan Pugel och Helge Striim vill färgsätta Laholm.

Jan Pugel och Helge Striim vill färgsätta Laholm. Foto: Felix Alnemark

Så färgsätter de efter rummets funktion

Striim & pensel lämnade Göteborg för Laholm

LAHOLM.

De målar på förskolor, banker och hos mångmilonärer i utlandet. Med inspiration från Goethes färglära finns en tanke bakom varje färgsättning. När Striim & Pensel för ett år sedan lämna Göteborg var det bara två hus på deras gata som de inte gjort målarjobb i. Om Laholm tar till sig duons sinne för färg återstår att se.

Helge Striim har slagit sig ner i Lilla Tjärby medan Jan Pugel har hittat hem i Vallberga. För ett år sedan lämnade företaget Göteborg för Laholm då Helge med familj ville komma närmare släkt och vänner.

Helge Striim startade företaget 1986 men hade redan innan det utbildat sig i den speciella tekniken lasyr.

– När jag lärt mig tekniken så tänkte jag att jag startar själv i Danmark men sen flyttade jag till Sverige, säger Helge Striim.

I Sverige höll han också föredrag för arkitekter och andra färgintresserade.

– Vilken färg ska man sätta använda och varför? Så färgen kommer att tjäna en funktion.

"

Är deras utstrålning kylig och intellektuell eller sprakande?"

Färgerna blandas på plats.

Färgerna blandas på plats. Foto: privat

Han utgår från det vetenskapliga verket Goethes färglära från tidigt 1800-tal som behandlar färgers natur och egenskaper –inte deras kemiska konstitution.

– Den bygger mycket på det man ser. Man kan säga att andra färgläror går in i något mer teoretiskt och betraktar färger som en svängning eller molekyler. Det har man inte mycket glädje av som målare. Om man frågar Newton som hade en vedertagen färglära, varför himlen är blå så skulle han sagt att det är ljuset som bryts. Ställer man frågan varför solen blir röd när den går ner i horisonten så är svaret också att det är ljuset som bryts. Du får samma svar oavsett om det är en röd eller blå färg. Frågar man Goethe säger han att när man tittar genom en upplyst atmosfär ut mot ett helt svart himlavalv uppstår den blå färgen. Ser man mot en ljuskälla mot en atmosfär som är mörkare får man de gulröda färgerna. Det är en lärdom man kan ha glädje av, speciellt vid lasyr, säger Helge Striim.

Lasyr är att lägga skikt av färg på väggen. Färgklangen påverkas av vad som finns under.

– Vi kan lägga flera färger i olika skikt vilket gör att väggen får ett djup och ändrar sig i olika belysningar, säger Helge Striim.

Det är speciellt med färger i rum, säger Helge, för man befinner sig i färgerna. I bästa fall inspirerar färgen till den aktivitet som ska utföras i rummet.

– Är aktiviteten inåtriktad, att man studerar eller har ett litet bibliotek så går det över i blågröna tonerna. Är det mer en utåtriktad rörelse så är det mer gula färger. Blå färg är melankolisk, man fördjupar sig. Den gula färgen kan man ha i en entré med många dörrar till andra rum och där det plötsligt ringer de på dörren. Rum som används till en aktivitet kan vara med rörorangefärgade. Ett kök där aktivteten upprepar sig kan ha grön färg, säger Helge Striim.

Men färgsättningen påverkas också av vilka människor som bor i huset.

– Är deras utstrålning kylig och intellektuell eller sprakande? Kommer man med något färgglatt till någon kylig så tycker de inte om det, säger Helge Striim.

Rödorange färg betyder att rummet ska användas till en utåtriktad aktivitet.

Rödorange färg betyder att rummet ska användas till en utåtriktad aktivitet. Foto: privat

Företagsägandet kompletteras av Jan Pugel. De träffades på en arbetsplats i London där Helge fick upp ögonen för Jans färdigheter.

– Han gick efter mig i byggnaden i två veckor och tittade på mina händer och vad jag gjorde. Det var lite konstigt. Han sa ingenting, skrattar Jan Pugel.

Helge lyckades locka över Jan till att prova att jobba i Sverige och lära sig lasyrtekniken. Nu driver de företaget tillsammans och har tre anställda. De var väletablerade i Partille utanför Göteborg.

– Jag tror de var ett eller två hus kvar på gatan som vi inte hade varit i, säger Helge Striim med ett skratt.

För ett år sedan omlokaliserade de till Laholm. Nu hoppas de på fler uppdrag på hemmaplan.

Helge Striim kommer ursprungligen från Danmark och Jan Pugel är uppväxt i Slovakien. De träffades på ett gemensamt jobb i London och äger nu hälften var av företaget Striim & Pensel med hemvist i Laholm.

Helge Striim kommer ursprungligen från Danmark och Jan Pugel är uppväxt i Slovakien. De träffades på ett gemensamt jobb i London och äger nu hälften var av företaget Striim & Pensel med hemvist i Laholm.

Publicerad 11 March 2019 14:02