Foto: Mostphotos

Inga räddningstjänstlarm för hemtjänstspersonalen – än

Även räddningstjänsten har haft det lugnt på natten

LAHOLM.

Hemtjänstpersonalen i Laholm är sedan 5 mars redo att åka på räddningstjänstens larm om nätterna. Men olyckor och tillbud har uteblivit.

Av
Felix Alnemark

Vid tillfällen då hemtjänstpersonalen kan hinna före räddningstjänsten på larm ska de kunna åka ut som "första insats-person" fram till att ordinarie brandkår eller ambulans når fram. Senaste året har personal utbildats och satsningen förberetts.

– Nej, det har inte varit några larm nattetid mellan kvart över nio och kvart över sju på morgonen. De ska åka ut när de är närmsta enheten. Men vi har inte haft några larm nattetid, säger Tobias Evertsson, utbildare på räddningstjänsten i Laholm.

Brandmännen har jour hemifrån nattetid. Det är stor chans att hemtjänstens personal kommer före räddningstjänsten till larm under dygnets mörka timmar.

– Ja, speciellt på glesbygden och på orter där vi inte är stationerade, säger Tobias Evertsson

Ett datorprogram räknar ut vilken enhet som kommer fram snabbast. Den räknar in körväg och hur lång tid det tar för deltidsbrandmännen att bli ombytta kontra hur nära hemtjänstpersonalens undersköterskor är tillbudet och om kriterierna för att de är en resurs, uppfylls.

Publicerad 13 March 2019 11:55