Flickan hade en överenskommelse med sin lärare som gjorde att hon kunde lämna klassrummet när hon ville. Men flickan lämnade också skolområdet och ingen visste var hon befann sig.

Flickan hade en överenskommelse med sin lärare som gjorde att hon kunde lämna klassrummet när hon ville. Men flickan lämnade också skolområdet och ingen visste var hon befann sig. Foto: mangpor2004 - stock.adobe.com

Lärare och tioåring hade "deal" – flickan lämnade skolan när hon ville

Pappan: "Läraren gav min tioåring råd om mediciner"

LAHOLM.

Pappan uppger i sin anmälan till Skolinspektionen att hans tioåriga dotter och hennes lärare hade en "deal" kring hennes frånvaro. Överenskommelsen gjorde att flickan lämnade skolområdet helt när hon kände för det. Läraren ska också gett henne råd om medicin utan att ha medicinsk utbildning.

I början på september förra året fick pappan ett samtal från läraren som berättade att dottern lämnat lektioner och försvunnit från skolan. Redan de två första veckorna på terminen hade flickan sju timmars frånvaro.

Annars är det skolbyte som gäller

När pappan pratade med sin dotter kom det fram att frånvaron gällde en "deal" hon hade med läraren som gjorde att hon kunde lämna klassrummet om hon "blev sur eller kände för det".

– Man gör inte en deal med en tioåring. Det är helt orimligt! Det finns inte på min karta. Så får det inte gå till, säger pappan till Lokaltidningen.

Att flicka helt lämnar skolan och uppsyn att personal gör honom orolig.

– Givetvis. Det finns snuskfarbröder och pedofiler överallt. Det har till och med varit folk som försökt locka med barn med godis utanför skolan. Det är ett ögonblicksverk. Det här är inte en bra skola.

Han tycker att läraren och rektorn saknar kompetens för att driva skolverksamhet.

– Vi har haft möten och jag har till och med på papper om att de tagit beslut om att det måste bli konsekvenser när min flicka springer från skolan. De skulle bli tuffare tag men inget har hänt. De har tillsynsplikt. Min flicka kan inte springa bort under skoltid, säger pappan.

Det visade sig dessutom att läraren sagt att hen kunde hjälpa flickan om hon tog en medicin som gjorde att hon blev lugnare och kunde koncentrera sig bättre. Flickan har ingen diagnos, bör tilläggas. Läraren bekräftade rådgivningen under ett möte med pappan och rekorn.

– Läraren som har ansvar för min dotter ger medicinsk rådgivning och har mig veterligen ingen medicinsk utbildning. Läraren pratar om ritalin och ADHD, en tioåring tror ju på sånt, säger pappan.

Själv beskriver han hennes beteende som förpubertalt och att hon testar gränser.

Enligt anmälan saknar personalen kompetens att hantera flickans beteende. De säger inte ifrån och ger inte reprimander när flickan utsätter andra för kränkande behandling.

Nu ska Laholms kommun utreda klagomålet på uppdrag av Skolinspektionen.

– Det måste bli en reprimand, en skärpning för läraren och rektorn. Annars är det skolbyte som gäller, slår pappan fast.

Lokaltidningen söker kommunen för en kommentar.

Publicerad 13 March 2019 14:28