Josefine Ingvarsson på ett par inlines som är formade så att alla hjul inte har kontakt med marken samtidigt. Det gör att de efterliknar konståkningsskridskor och att det blir lättare att göra hopp och piruetter.

Josefine Ingvarsson på ett par inlines som är formade så att alla hjul inte har kontakt med marken samtidigt. Det gör att de efterliknar konståkningsskridskor och att det blir lättare att göra hopp och piruetter. Foto: Felix Alnemark

Ny butik lockar isprinsessor och skridskoprinsar

Här kan man klä sig för att glänsa på isen

MELLBYSTRAND.

Allt fler konståkare hittar till butiken i Mellby företagspark. För Lokaltidningen berättar ägarparet Josefine och Johanna Ingvarsson om hur hur de kompletterar varandra med perspektivet som tränare respektive förälder och att konståkningen ofta kommer i andra hand till förmån för ishockeyn.

– Man kan inte jämföra känslan när man klarar ett trick med något. Jag har inte hittat den kicken i någonting annat. Det är svårt att förklara. Det är värt alla blåmärken, säger Josefine Ingvarsson som själv varit konståkare.

Sedan 15 år tillbaka är hon tränare i sporten medan Johanna är mamma till två barn som är konståkare.

– Det gör att vi har två helt olika perspektiv. Jag ser allt ur tränarrollen och Johanna ser allt ur föräldraperspektivet, säger Josefine.

– Jag har förståelse för hur föräldrar tänker för det är mycket pengar. Jag kan bemöta dem på det sättet med Josefine kan bemöta dem kring hur det faktiskt är på isen, säger Johanna.

Vi lever konståkning även utan butikerna.

Josefine och Johanna Ingvarsson driver butiken i Mellbystrand och Malmö.

Josefine och Johanna Ingvarsson driver butiken i Mellbystrand och Malmö. Foto: Felix Alnemark

Butiken Skate Paradice på Idévägen ligger på andra våningen i ett grått hus i företagsparken. Men i butiken är det desto mer färgglatt och glittrigt bland skridskor, kläder, vantar, smycken, skridskoskydd och väskor.

Sedan tidigare fanns en butik i Malmö som paret hörde av sig till för att starta ett samarbete för att kunna öppna i Mellbystrand.

– Men samtalet slutade med att vi fick ta över produktionen av klubbkläder, säger Josefine.

Kort efter fick de frågan om att ta över butiken i Malmö med webshop vilket det gjorde.

– Det blev som att vi fick en hel butik extra på köpet. Den var inarbetad och har en kundkrets. Det är mycket tonårstjejer där så den ligger bra, säger Josefine.

Konståkningsskridsko.

Konståkningsskridsko. Foto: Felix Alnemark

Nu är de igång även i Mellbystrand och växlar mellan vilken butik som är öppen.

– Den här butiken blir ett bra komplement från de som kommer från andra hållet. Då täcker vi upp föreningarna i övriga Halland och även inåt landet, säger Josefine.

Butiken i Mellbystrand har öppet två dagar i veckan.

– På söndagar är det alltid folk här. De börjar hitta. Nu märks att det pratas om oss och sprider sig. Det kommer folk hela tiden, säger Johanna.

Att starta en nischad butik i e-handelstider har inte oroat företagarna eftersom skridskor måste provas innan köp. De erbjuder också slipning av skridskor vilket får kunderna att besöka butiken.

Vad är det för fördelar och nackdelar att jobba tillsammans med den man lever?

– Vi startade just för att vi ville göra någonting tillsammans. Det är inte så lätt att ha tider när man har tre aktiva barn som ska köras. Nu kan vi styra tiderna mer själva, säger Johanna.

Kopplar ni bort jobbet när ni är lediga?

– Det var ju väldigt mycket skridskosnack hos oss ändå tidigare med tanke på att jag är tränare och två av tjejerna är i ishallen och tränar. Vi lever konståkning även utan butikerna. Det var ganska naturligt och kul att vi kunde hitta något att göra tillsammans som kunde ena oss, säger Josefine.

Skridskoskydd finns i allehanda färger.

Skridskoskydd finns i allehanda färger. Foto: Felix Alnemark

Just i Laholms kommun finns ingen möjlighet att utöva konståkning men i till exempel Halmstad och Ängelholm finns föreningar. Men det kan vara si och så med träningstider.

– Hockeyn värdesätts mest på många ställen. Det har blivit bättre men det är många föreningar som har svårt att få tider som man vill ha. Det utgår från hockeyns säsong, säger Johanna.

Hur är det med "insprinsar"? Blir de fler?

– Det finns några men de är inte många. I Halmstad är de ett fåtal på ett par hundra tjejer, säger Johanna.

Publicerad 14 March 2019 14:01