Det har varit stora förseningar på fiberutbyggnaden i Laholm.

Det har varit stora förseningar på fiberutbyggnaden i Laholm. Foto: Silvano Rebai - stock.adobe.com

Var är fibern? Hundratals anmälningar mot IP-only

Kund kan inte dra sig ur avtal trots att de gått ut

LAHOLM.

Tom Gajzler i Ålstorp anmäler IP-only, som står för fiberutbyggnaden i kommunen, till Allmänna reklamationsnämnden. Han kan inte ta sig ur avtalet eftersom företaget pekat på oförutsedda händelser som gjort att utbyggnaden dragit ut på tiden.

Av
Felix Alnemark

Trots att över 24 månader gått har han fortfarande inte fått tillgång till fibernätet trots att han betalat nästan 20 000 kronor.

Han tecknade avtalet i början på 2017 och redan till sommaren hade installeringsarbetet i hans hus påbörjats. Men ännu är fiber inte framdraget till orten.

Det är helt knäppt, det är som att jag är bunden på livstid fast 24 månader har gått

– I avtalet står det luddigt, 24 månader om inte oförutsedda händelser påverkar. Det för fram det här med markavtalen. Det är naivt av ett så stort bolag som verkar i hela Sverige att skylla på markavtalen. Man borde veta att det tar lång tid, säger Tom Gajzler.

I avtalet står det att tjänsten ska installeras senast efter 24 månader om inte något oförutsett händer.

Tom Gajzler kräver att få tjänsten upphävd utan extra kostnad.

– De kräver 6 900 kronor för att häva avtalet. Det är helt knäppt, det är som att jag är bunden på livstid fast 24 månader har gått, säger Tom Gajzler.

Hundratals personer har anmält bredbandsbolaget IP Only till Konsumentverket och Allmänna reklamationsnämnden för att inte leverera vad de lovat skriver tidningen Land. Avtalen har gått ut men företaget hävdar att kunderna inte kan dra sig ur.

– Det blir konstigt om man säger att avtalet gäller ändå – då finns det ingen bortre gräns, säger Mattias Grafström, VD för organisationen Telekområdgivarna, till tidningen Land.

Lokaltidningen har sökt IP-Onlys presschef Niclas Karnhill som väljer att svara via mejl.

– Vi började sälja under senvåren och sommaren 2017. Områdena Veinge, Genevad och Skottorp är redan utbyggda. Vad gäller övriga orter så kommer vi att utöka byggnaden kraftigt under 2019. Våxtorp öster, Norra Skogaby och Laholm Mitt är planerade att bli klara i år medan byggnation planeras startat i slutet av året i Laholm sydöstra, Nordvästra och Nordöstra, säger Niclas Karnhill.

När det gäller förseningar i vissa områden, så har företaget i likhet med i landet i övrigt haft utmaningar med långsam tillståndshantering vilket gjort att fiberprojekten har tagit lite längre tid i vissa områden.

– Angående avbeställningar så kan kunden alltid göra en sådan, däremot tar fiberbranschen ut en avbeställningsavgift för att kunna investera så mycket man gör på landsbygden. Och skulle det uppstå hinder vi inte kunnat förutse, exempelvis en tillståndshantering som drar ut extraordinärt på tiden, så kan vi ha möjlighet att förlänga leveransperioden enligt avtal. Detta är dock beroende på vilka omständigheter som ligger bakom förseningen. Då varje område är unikt, så tar vi beslut från fall till fall givet omständigheterna just där, säger Niclas Karnhill.

Publicerad 24 March 2019 06:00