Priserna på villor och fritidshus har stigit mer i Laholms kommun jämfört med andra halländska kommuner.

Priserna på villor och fritidshus har stigit mer i Laholms kommun jämfört med andra halländska kommuner. Foto: Adobe Stock

Villa- och fritidshuspriserna på uppgång i Laholm

Prisökningen klart högre än i andra halländska kommuner

LAHOLM. Svensk Mäklarstatistiks senaste rapport visar att både priserna på villor och fritidshus i Laholms kommun senaste tre månaderna stigit med 6 respektive 10 procent. Det är klart större prisökningar än genomsnittet i Halland.

Av
Rickard Gustafsson

– Laholm har fortfarande mycket att hämta in prismässigt gentemot grannkommunerna men fler och fler ser att pendlingsmöjligheterna är goda och inser charmen med att bo i en småstad, säger Jon Ralph, mäklare på Länsförsäkringar i Laholm.

Villapriserna ökar i tre av de sex halländska kommunerna. Falkenbergs kommun noterar den största prisuppgången, 8 procent, men tätt därefter följer Laholm, 6 procent, och i Halmstad har priserna stigit med 4 procent. Mätningen baseras på villor som såldes under perioden februari-april 2019 och genomsnittet för Halland blev en prisuppgång på 2 procent.

– Det är ovanligt lite objekt till salu för tillfället i Laholms kommun och det gör att utbudet inte riktigt mättar efterfrågan, vi ser dessutom att det kommer mycket spekulanter från våra grannkommuner på visningarna, säger Jon Ralph.

Läget är dock omvänt i norra Halland. Varberg och Kungsbacka går emot trenden och priserna har fallit med 8 respektive 7 procent. I Hylte är läget oförändrat.

De senaste månaderna har ett antal dyra villor sålts i Laholms kommun och det har dragit upp snittpriset.

Håkan Danfors, på Danfors Fastighetsförmedling, bekräftar bilden av att villamarknaden just nu befinner sig i en positiv prisutveckling men konstaterar att statistiken är just bara statistik.

– Det beror också på i vilka områden villorna sålts och de senaste månaderna har ett antal dyra villor sålts i Laholms kommun och det har dragit upp snittpriset. Det betyder inte att alla fastigheter är värda mer för vi har en väldigt stabil prisbild i området, säger Håkan Danfors med 30 års erfarenhet av den lokala bostadsmarknaden.

I Laholms kommun bytte totalt 51 villor ägare och genomsnittspriset låg på 2,2 miljoner kronor. Under motsvarande månader i fjol gjordes 45 affärer. Fortfarande är det relativt billigt att bosätta sig i Laholms kommun då det genomsnittliga försäljningspriset på en villa i Halland landade på 3,6 miljoner.

Med andra ord får man mer hus för pengarna i Laholm och det gäller även fritidshus trots att priserna stiger mest i den södra länsändan. Genomsnittspriset i Laholm var 1,1 miljoner kronor jämfört med på 2,1 miljoner kronor i Halland.

Det betyder att genomsnittspriset på ett fritidshus i Laholm de senaste tolv månaderna stigit med 10 procent jämfört med länets 3 procent.

– Även här är utbudet litet och prisnivån framför allt utmed kustremsan fortfarande låg i förhållande till våra grannkommuner, berättar Jon Ralph.

Intressant i sammanhanget är att Falkenberg, som hade störst prisökning på villor, går emot strömmen med en prisnedgång på fritidshus med 8 procent.

Publicerad 11 May 2019 00:00