VBoIS Jesper Nilsson Öhrn och K/HFF:s tränare Christian Karlsson frontar träningsgruppen i den nya, tillfälliga fusionen.

VBoIS Jesper Nilsson Öhrn och K/HFF:s tränare Christian Karlsson frontar träningsgruppen i den nya, tillfälliga fusionen. Foto: Johan W Jönsson

K/HFF och Våxtorps BoIS trivs tillsammans

"Vi har inte känt oss annat än välkomna"

HISHULT.

Inför säsongen kom beskedet att Kornhult/Hishult och Våxtorp gör gemensam sak och spelar tillsammans under 2019. Nu har det gått några omgångar och känslan från båda håll är positiv. – Kornhult/Hishult är kända för god sammanhållning och jag kan bekräfta den bilden. Vi har blivit väl omhändertagna från dag ett. Det känns som att spela på Våxtorps IP trots att vi är i Hishult nu, säger BoIS:aren Jesper Nilsson Öhrn.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Våxtorps BoIS var tunna redan under fjolåret. När ytterligare några spelare försvann blev det för tufft att hålla igång ett eget lag i division 7. Då sökte man samarbete och fann det i Kornhult/Hishult.

K/HFF tog emot VBoIS med öppna armar och förklarade i ett fint meddelande på Facebook att man gjorde det för laholmsfotbollens och Våxtorps skull. Tanken, från både VBoIS och K/HFF:s sida är att Våxtorp ska stå på egna ben igen 2020.

K/HFF hade redan gott om folk och spelare för två lag. När BoIS anslöt lade man till ett C-lag i Klass 3 medan man satte B-laget i Klass 2. Det gör att alla spelare får matchning och att BoIS P15-killar får chansen att växa in i seniorkostymen.

– Vi blev informerade av styrelsen tidigt och behövde inte någon lång betänketid. Om någon sträcker ut en hand känns det självklart att fatta den. Nästa gång är det kanske vi som behöver hjälp, säger K/HFF:s tränare Christian Karlsson.

Det innebar förstås mer jobb. Både när det gällde bokning av matcher då nu tre herrlag ska samsas med damlaget om tiderna på idrottsplatserna. Samt vid själva matcherna.

Tränarduon Christian Karlsson och Henric Johansson har dock god hjälp av lagledaren Magnus Lundqvist samt av nestorn och allt i allon Boris Johansson, som släppt damlaget lite för att hjälpa till mer med herrarnas tre lag.

Våxtorpskillarna har höjt både medelåldern och kvaliteten.

För K/HFF har samarbetet inneburit ett lyft på planen.

– Vi tappade några tunga pjäser inför den här säsongen och är inne i ett generationsskifte. Vi har en målsättning om att kunna bedriva en bra verksamhet även på sikt och att vi ska ha trevligt ihop, säger tränare Karlsson.

– Resultaten får komma i andra hand men visst blir man förbannad när man förlorar, fortsätter han och skrattar.

– Våxtorpskillarna har höjt både medelåldern och kvaliteten. Dessutom finns det flera duktiga påläggskalvar bland de yngre killarna. Det blir bra matchträning för många med tre lag.

K/HFF:s Boris Johansson med en Kornhult/Hishult FF-väska och en Våxtorps BoIS-väska. Klubbikonen tycker att samarbetet fungerar bra.

K/HFF:s Boris Johansson med en Kornhult/Hishult FF-väska och en Våxtorps BoIS-väska. Klubbikonen tycker att samarbetet fungerar bra. Foto: Johan W Jönsson

Våxtorps Jesper Nilsson Öhrn var involverad i samarbetet med K/HFF.

– Jag och några till sa att om vi ska spela i BoIS 2019 är en sammanslagning enda alternativet. Vi vände och vred på oss. Hasslöv var ett alternativ men det blev inåt landet istället, säger Öhrn.

Kopplingen mellan K/HFF och VBoIS finns då barnen från Kornhult och Hishult går högstadiet i Våxtorp.

– Vi har inte känt oss annat än välkomna. Det känns som att spela på Våxtorps IP trots att vi är i Hishult nu, säger Öhrn.

Sex seniorspelare från Våxtorp tränar kontinuerligt med K/HFF. Dessutom har man använt ytterligare ett par spelare i match, plus sju P15-killar.

– Målet är att spela i Våxtorp igen 2020. Det har startats en grupp med fokus på det. Tillsammans med de killar som fyller 16 nästa år hoppas vi att vi ska kunna hålla ett eget lag igen, säger Öhrn, vars båda föräldrar spelat i Hishults AIS.

– Det blir ett jäkla bra steg upp i seniorfotbollen för P15-killarna att spela i Klass 3. Några spelar också med i B-laget i Klass 2 och har gjort det jättebra. Motståndet där är ofta minst lika bra som det vi möter i sjuan, säger Christian Karlsson.

Bonusfakta: Kornhults IK hade mellan 1989 och 1995 tre lag i spel. En stark bedrift av ett så litet samhälle. Kornhult hade inte bara flest spelare. Man var också bäst i hela kommunen. Representationslaget spelade division 4-fotboll och samtidigt låg Laholms FK i division 5.

Publicerad 12 May 2019 00:00