Den relativt nya sporten

Den relativt nya sporten "Footgolf" blir en bestående del på Laholms GK. Golfklubben har för avsikt att göra golfbanan till en multiarena. Foto: Svenska Golfförbundet

Vill utveckla golfbanan till en multiarena

Laholms GK utvidgar verksamheten med bana för ”footgolf”

VÅXTORP. På Golfens dag den 25 maj går startskottet för Laholms GK:s senaste satsning. Då invigs klubbens footgolf-bana som är placerad på 9-hålsslingan Stegan med en tävling. – Vi vill göra golfbanan till en social mötesplats för alla generationer och utveckla Laholms GK till en multiarena, säger Per Hägglund.

Av
Rickard Gustafsson

För att nå ut till nya målgrupper tänker Laholms golfklubb nytt och bredare. Geniknölarna har gnuggats och med klubbens ambitioner om att föryngra medlemsbasen presenterar man nu en nyhet som kommer vidga verksamheten och locka fler människor till banan i Våxtorp.

Den 25 maj när Golfens dag firas runt om i Sverige inviger LGK en footgolf-bana med 12 hål.

– Vi vill att fler människor ska hitta till banan, klubben och vår restaurang och siktar på att få hit ungdomar, föreningar och företag, säger Per Hägglund, ordförande i medlemskommittén.

Till invigningen drar arrangörerna just nu i trådar för att locka dit ”kändisar” och efter den traditionella bandklippningen startar en tävling där folk kan prova på footgolf både individuellt och i fyrmannalag.

– Det är ganska så samma regler som i vanlig golf, men man får inte ha dobbskor, skrattar Per Hägglund.

Per Hägglund, ordförande i medlemskommittén på Laholms Golfklubb, vill öka att golfbanan ska bli mer tillgänglig för fler människor.

Per Hägglund, ordförande i medlemskommittén på Laholms Golfklubb, vill öka att golfbanan ska bli mer tillgänglig för fler människor. Foto: Rickard Gustafsson

Footgolf är en fartfylld idrott som går ut på att sparka en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Den relativt nya sporten är invald i Riksidrottsförbundet, som en del i Svenska Golfförbundet, och kommer även att ingå i den stora SM-veckan i juli i Malmö.

– Den 2 juni kommer vi arrangera en kvaltävling till SM och det tycker vi ska bli både roligt och spännande, säger Per Hägglund.

Med footgolf-banan när man en förhoppning att det även ska bli en inkörsport för att upptäcka den traditionella golfen.

– Vi vill och måste öka tillgängligheten så att fler hittar till golfen. Vi tror att footgolfen ska kunna öppna dörren. Det finns barn, ungdomar och unga vuxna som spelat fotboll hela livet, men som aldrig varit på en golfbana. Vi vill kunna visa att det finns ytterligare ett alternativ, säger Per Hägglund och tillägger att efter att banan är invigd kommer den vara öppen varje dag, från morgon till kväll, och det går att hyra bollar.

Så golfare och footgolfare kommer att samsas på 9-hålsbanan?

– Vi ser inga problem med att de är på banan samtidigt. Beläggningen på Stegan är inte jättehög, menar Per Hägglund.

Samtidigt med footgolfen planerar LGK för en ny korthålsbana som ska byggas på området mellan klubbhus och drivingrangen upp mot riksväg 24. Ambitionen är att byggstarten kommer igång under 2020 och det blir en investering på 5–7 miljoner kronor.

Finansieringen är ännu inte helt i hamn men klubben har bland annat sökt pengar från Arvsfonden.

– Det är ytterligare ett steg i att utveckla golfbanan till en multiarena och social mötesplats där syftet är att nå ut till barn, ungdomar. Men vi vill också slå ett slag för att banan även kommer att bli handikappanpassad, säger Per Hägglund.

Publicerad 13 May 2019 11:30