Full fart i hoppborgen på familjedagarna på Marias camping. En av inititiativtagarna Kristina Bergman (till höger) gladdes med barnen.

Full fart i hoppborgen på familjedagarna på Marias camping. En av inititiativtagarna Kristina Bergman (till höger) gladdes med barnen. Foto: Johan W Jönsson

Minnesvärda familjedagar på Marias Camping

"Det är så kul att se glädjen i barnens ögon"

MELLBYSTRAND.

Marias camping i Mellbystrand har lånat ut sina stugor för välgörande ändamål. Barnfamiljer som normalt kanske inte har råd att hitta på något fick ett par trevliga dygn på campingen. – Alla är jättepositiva. Det är så kul att se glädjen i barnens ögon, säger en av initiativtagarna Kristin Bergman.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Idén till det hela dök upp förra sommaren. Långliggarna på Marias camping anordnade ett ”mankini-lopp” där ett gäng killar (och en tjej) sprang rundor på campingen.

– Det var en liten anmälningsavgift, lotteri och donationer i samband med loppet. Vi fick in 10 000 till prostatacancerfonden. Vi gjorde det som en minnesgrej för en kompis här på campingen som gick bort i cancer, säger Bergman.

Mats Johansson och Cattis Molin som driver Marias camping kom med förslaget att hyra ut hela stugbyn gratis till barnfamiljer.

– Vi försökte först med Din stora dag. Men då inte alla stugor hade toalett hoppade de av. Då kontaktade vi Jessica Enoksson på Änglagårdens Give and Get.

– Hon var på med en gång och hjälpte oss att välja ut barnfamiljer. Det enda kravet var att det inte skulle vara föräldrar med missbruksproblematik, säger Bergman.

– Kattis ville att det skulle vara familjer som normalt inte har möjlighet att åka iväg och hyra en stuga på egen hand.

Jessica Enoksson lade ut på sin Facebook-sida och tog hand om förfrågningarna. Många var intresserade.

– Det blev jätterespons. Nästan 500 intresserade familjer hörde av sig, berättar Enoksson.

Det fanns plats för åtta barnfamiljer.

– Det är ju så klart inte lätt att välja. Men jag kollade upp dem som var intresserade lite och sedan får man gå på magkänsla.

– De som är här är så glada, nöjda och tacksamma. Vilka goa familjer, fortsätter Enoksson.

Flera långliggare på campingen hjälpte till under barn- och familjedagarna. Bland aktiviteterna fanns hoppborg, zumba, ansiktsmålning och ponnyridning.

– Vi ska grilla tillsammans, alla får kuponger till minigolfen och fri tillgång till tre lekplatser. Det kommer garanterat att bli en minnesvärd upplevelse för barnen, säger Kristin Bergman.

Flera sponsorer har gått in och stöttat projektet.

– Alla barn som är på campingen får tillgång till aktiviteterna så att de kan ha roligt ihop. Förhoppningsvis får de lite nya kompisar också, säger Bergman.

– Vi hjälps åt allihopa som är här så gott vi kan. Men Cattis (Molin) och Mats (Johansson) är riktiga klippor som ställer upp på detta, fortsätter Bergman.

Publicerad 14 May 2019 11:07