Bildtext: Det var lapp på luckan vid den första bryggpuben på Strandhotellet i Mellbystrand.

Bildtext: Det var lapp på luckan vid den första bryggpuben på Strandhotellet i Mellbystrand. Foto: privat

Succé för första bryggpuben

Stort intresse för brygga i Mellbystrand

MELLBYSTRAND.

Det var fullt hus när föreningen Mellbystrands brygga anordnade den första bryggpuben på Strandhotellet. 150 personer närvarade och en del av intäkterna går till bryggan.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Det var folk som ville komma och äta men som inte fick plats. Intresset är stort. Föreningen har över 150 medlemmar och på Facebook är över 700 med på vår sida, säger ordförande Bernt Karlsson.

Strandhotellet skänkte 20 procent av alla intäkter som kom in från bryggpuben till bryggprojektet.

– Vi vill bygga en brygga på 100 meter nedanför Birger Pers väg. Då kommer vi ut på ett djup mellan 160 och 200 centimeter. Det blir ett bra baddjup, säger Karlsson.

Under veckan hoppas bryggföreningen på positiva besked från Laholms kommun. Kommunstyrelsens ledningsutskott har lagt ett förslag på att stötta föreningen.

– De är positiva och backar upp oss, säger Karlsson.

Mellbystrands bryggas styrelse: Bernt Karlsson (ordförande), Annette Hansson, Kennet Gertsson, Göran Terninger (sekreterare), Bertil Månsson, Gunilla Karlsson och Fredrik Asplund (kassör). Håkan Karlsson och Ola Hansson närvarade ej vid fototillfället.

Mellbystrands bryggas styrelse: Bernt Karlsson (ordförande), Annette Hansson, Kennet Gertsson, Göran Terninger (sekreterare), Bertil Månsson, Gunilla Karlsson och Fredrik Asplund (kassör). Håkan Karlsson och Ola Hansson närvarade ej vid fototillfället. Foto: privat

Ledningsutskottets förslag är att kommunen ansvarar för att beställa förstudie, söka strandskyddsdispens och anmäla vattenverksamhet för en brygga.

– Kommunen ska också hjälpa oss att söka bidrag och själva bidra med två miljoner. Men vi själva måste också dra in pengar, förklarar Karlsson.

Totalt beräknas bryggan kosta fyra miljoner kronor.

– Innan kommunen stöttar oss vill de så klart veta att det går att bygga en brygga i Mellbystrand. Förprojekteringen är klar i oktober. Det är också ett viktigt datum för oss, fortsätter Karlsson.

Föreningen är beredda att arbeta hårt för att dra in pengar till sitt projekt. Bryggpuben ska vara återkommande.

– Vi ska själva dra in en halv miljon. Privatpersoner ska kunna köpa en planka. Vi ska fixa bänkar och företag ska kunna sponsra bryggan.

I Båstad finns enligt en medlem i föreningen 20 bryggor.

– Och i Mellbystrand finns inte en enda. Det är märkligt. Bryggan ska bli en samlingspunkt. Dessutom borgar den för tillgänglighet. Alla kan bada från bryggan, även handikappade och äldre som kan ha besvär med det långgrunda. Att komma undan algblomningen blir också skönt, säger Bernt Karlsson.

Publicerad 14 May 2019 11:35