Ett 35–40 kvadratmeter stort område på fasaden till Mellbystrandshallen var fullt av rasistiska slagord och symboler.

Ett 35–40 kvadratmeter stort område på fasaden till Mellbystrandshallen var fullt av rasistiska slagord och symboler. Foto: Leif Fagerholm

Rasistiskt klotter på Mellbystrandsskolan

Omfattande sanering efter skadegörelse två nätter i rad

MELLBYSTRAND. Rasistiska slagord och symboler har under två nätter i rad sprayats på fasaden på Mellbystrandsskolan. Skadegörelsen, som polisanmälts, har varit omfattande och kommer kosta skattebetalarna tusentals kronor för att åtgärdas.

Av
Rickard Gustafsson

En våg av skadegörelse med rasistiska inslag pågår för närvarande i Mellbystrand. LT har senaste tiden rapporterat vid ett flertal tillfällen om bilar där det ristats in ”KKK” i lacken – initialer som förknippas med den rasistiska organisationen Ku Klux Klan.

Under de senaste två dygnen har skadegörelsen ökat i omfattning. Okända gärningsmän har med sprayfärg klottrat rasistiska slagord och symboler på fasader vid Mellbystrandsskolan och Mellbystrandshallen.

– Både i söndags och måndags kväll har det klottrats på skolan och idrottshallen, suckar Leif Fagerholm, fastighetsskötare på Laholmshem som tvingats anlita ett saneringsföretag från Helsingborg.

Även denna gång hade ”KKK” skrivits. På idrottshallen syntes också hakkors samt text och en bild föreställande Adolf Hitler samt nedsättande text om socialdemokrater och lovord för sverigedemokrater.

Hur mycket det kommer kosta har jag ingen koll på, men det är dyrt att sanera sånt här.

På skolan hade det sprayats bilder av manliga könsorgan och även det nedsättande ordet ”nigger”.

Klottret som omgående har sanerats har krävt många timmars arbete och en dyr nota som skattebetalarna får stå för i slutändan.

– Det har tagit nästan två fulla arbetsdagar. Hur mycket det kommer kosta har jag ingen koll på, men det är dyrt att sanera sånt här, berättar Leif Fagerholm.

Fasaden på skolan gick hyggligt lätt att rengöra men värre var det med idrottshallen där klottret täckte runt 35–40 kvadratmeter.

– Det var annat material på skolan men de här skivorna på baksidan av idrottshallen måste man byta ut om det ska se snyggt ut igen, menar Leif Fagerholm.

Enligt Laholmspolisen finns inga misstänkta för skadegörelsen.

Publicerad 15 May 2019 00:00