Artur Potocki utanför WeKuData som han grundade för snart 25 år sedan.

Artur Potocki utanför WeKuData som han grundade för snart 25 år sedan. Foto: Johan W Jönsson

Att träffa kunderna är det roligaste Potocki vet

WeKuDatas grundare har fyllt 50 år

LAHOLM.

Entreprenören och företagaren Artur Potocki har fyllt 50 år. Till hösten kan det dessutom bli jubileumsfest för WeKuData, som han startade 1995. – Jag kallar mig själv marknadsinriktad VD. Att träffa kunder är det roligaste jag vet, säger jubilaren.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Att det skulle bli data för Artur var det aldrig något snack om.

– Jag har alltid haft ett jädra dataintresse. Jag till och med drömde om datorer när jag var ung. Jag hade inget annat val än den här branschen, säger Potocki och skrattar.

För snart 25 år sedan grundade han Väskustdata och började serva laholmarna med hårdvaror och tjänster inom data och telefoni.

– Jag läste utvecklingsingenjör inne på Halmstad Högskola. Jag var den enda i klassen som hade färgskärm på datorn, berättar Potocki.

Mot slutet av de fyraåriga studierna startade Artur tillsammans med sina yngre bröder Robert och Harry restaurang Annabelle.

– Harry utbildade sig till kock och jobbade i Schweiz. Han skulle ha en egen restaurang i Laholm tyckte vi.

Storebror Artur blev dock inte kvar länge inom restaurangbranschen.

– Jag tyckte att det var skittråkigt och slutade efter ett halvår, skrattar han.

Istället startade han sitt eget företag 1995 och det gick bra direkt.

– Det låg i tiden att starta ett företag inom data i mitten av -90-talet. Snart kom nätverk, internet och hem-PC.

– Redan efter några månader fick jag företagskunder. Det var inte svårt. På den tiden kändes det som att konkurrenterna gav bort kunderna. Det var som att stjäla godis från småbarn.

När Väskustdata skulle gå från enskild firma till aktiebolag fick man byta namn. Väskustdata var upptaget och slipades ner till nuvarande namnet WeKuData.

Trots att det gick bra för WeKuData direkt och att det rullat på bra sedan dess har företaget inte glömt sin själ.

– Precis som från allra första början är superservice och det lokala viktiga ledord för oss.

– Man får inte vara för kaxig. Vi kommer inte sluta serva privatpersoner. Alla privatpersoner är företag någon gång.

Även om WeKuData nu gått från att jobba 80-20 med hårdvara och tjänster till tvärtom kommer man att ha kvar butiken i affären.

– Det är mer eller mindre för välgörande ändamål. Det finns i princip ingen vinst i det men det är en service vi vill erbjuda.

– För fem år sedan skulle alla ha en egen server. Nu är det virtuella servrar här som gäller. Nu ska alla ha sina grejer i molnet.

WeKuData har fyra ben att stå på. Det handlar om att leverera internet, hosting (tillhandahålla virtuella servrar), telefoni och back up (om data av någon anledning skulle försvinna).

Vi har haft jäkligt skoj ihop.

Flera anställda har jobbat länge på företaget. Försäljningschefen Janne Isaksson började som praktikant 1995 och anställdes samma år. Året efter kom Anders Johansson som praktikant. Han är nu konsultchef.

– Robban (Arturs bror) blev kvar på Annabelle i tio år men nu är han ekonomiansvarig här och har jobbat på WeKuData i 14 år, säger Artur.

– Vi har haft jäkligt skoj ihop. Jag tror att det är därför de blivit kvar så länge. Eller så vågar de inte sluta, säger Artur och skrattar.

Det har dock inte varit kul hela tiden. När bröderna Potocki var små dog deras föräldrar med ett års mellanrum.

– Det var tufft. Vi ville vara kvar i Laholm men ingen av de som tog hand om oss ville ha oss alla tre. Mamma skrev till sin bästa kompis i USA innan hon dog. Hon och hennes man kom hit och tog sig an oss.

Redan som små fanns företagarandan hos Potockibröderna.

– Vi hade inte särskilt mycket pengar. Vi sålde tidningar och annat. När vi åkte på besök till Polen (föräldrarnas hemland) köpte vi grejer billigt som vi sedan sålde dyrare hemma i Sverige, skrattar Artur.

WeKuData växer så det knakar just nu. De senaste åren har man gått från en omsättning på 21 miljoner till 36 miljoner.

– Skulle vi stanna här hade vi varit uppe i 40 redan nu. Jag vet inte riktigt vad det beror på. Vi har mycket kunder från Båstad men framförallt från Halmstad. Vi är snabba med våra offerter och vi är snabba med jobben. Jag tror att vår snabbhet spelar in.

På fritiden har ett stort intresse varit bilar.

– Det har avtagit lite med åren. Men jag fick en resa för att se Formel-E i 50-årspresent av några kompisar. Det var uppskattat.

Träning är ett annat stort intresse.

– Det började med cykling. Det blev Vätternrundan till en svensk klassiker och sedan Iron man. Det är inte lika mycket träning nu som för något år sedan.

– Sedan tycker jag att hundar är bra. Det uppstod en stor tomhet när sonen flyttade hemifrån. Det fanns ingen att gnabbas med, serva och skjutsa rundor. Då skaffade vi hund.

En passion är också miljöfrågor.

– Jag förenar det med mitt bilintresse nu kan man säga. Vi klippte vårt sista bensinkort för fem år sedan och nu har vi precis bytt till nya elbilar på firman.

– Jag gillar även att resa lite då och då. Jag flyger fortfarande en del och har lite flygångest för det.

I framtiden hoppas Potocki basa över ett ännu mer miljövänligt företag.

– Vi har redan nu målsättningen att vara världens mest miljövänliga IT-företag. Vi försöker vara det och jobbar ständigt för att bli ännu bättre, avslutar Artur Potocki.

Fakta:

Namn: Artur Potocki

Bor: I Laholm

Från: Laholm

Familj: sambon Åsa, sonen Noak och flatten Tyra, 7 år

Yrke: Marknadsinriktad VD på WeKuData

Aktuell: fyllde 50 år 4 mars

Bonusfakta: WeKuDatas mål är att bli världens mest miljövänliga IT-företag. WeKuData hostar företags IT och har servrarna på plats i sin serverhall. Dessa hallar drivs med solpaneler från taket och med ett energisnålt kylsystem. En del av värmen återanvänds för att värma kontoret och resten kyls bort med frikyla. Taket har tilläggsisolerats och samtliga dieseldrivna bilar är sedan flera år utbytta mot elbilar, som laddas med hjälp av solcellerna på taket.

Publicerad 18 May 2019 00:00