Den här typen av fordon lär rulla på vägarna i Laholms kommun när Västkustrallyts 40:e upplaga körs den 6 juni.

Den här typen av fordon lär rulla på vägarna i Laholms kommun när Västkustrallyts 40:e upplaga körs den 6 juni. Foto: Per Svengren

40-årig bilförening dubbelfirar med rally på Nationaldagen

Hallands Fordonsveteraner och Västkustrallyt fyller jämnt

LAHOLM. På Nationaldagen den 6 juni vankas det stort jubileum när Hallands Fordonsveteraner firar 40 år. Samma dag går dessutom den 40:e upplagan av Västkustrallyt som väntas locka 200 deltagare med en kavalkad av gamla flotta bilar.

Av
Rickard Gustafsson

1979 bildades Hallands Fordonsveteraner och året därpå gick den första upplagan av Västkustrallyt. Det betyder att föreningen har all anledning till dubbelt firande när 200 deltagare och många andra bilentusiaster, den 6 juni, samlas vid grusparkeringen nedanför Strandhotellet i Mellbystrand.

Även långväga gäster väntas, däribland en deltagare som tagit sig hela vägen från Australien för att ställa upp i det anrika Västkustrallyt.

Rallyrundan är cirka sju-åtta mil långt och har start- och målplats i Mellbystrand. På vägen kommer deltagarna bland annat att passera Laholm, Lilla Tjärby och med en avstickare ner till Godisbutiken på landet. Därefter går färden vidare in i Halmstads kommun via Laxvik, Påarp och Tönnersjö för att sedan vända tillbaka över kommungränsen förbi Öringe, Veinge, Laholm igen, innan målet vid Strandhotellet.

– Det är ett veteranbilsrally men vi tillåter även entusiastfordon för att bredda deltagandet lite, säger Arne Åkerblom i Hallands Fordonsveteraner som förväntar sig att nå maxantalet på 200 deltagare.

Det innebär att trafikanter denna dag lär se och möta ett stort antal gamla och häftiga fordon ute på vägarna.

– Det blir allt från T-Fordar från 1910-talet till amerikanare från 1950-talet men även modernare bilar, berättar Arne Åkerblom.

De Tomaso Pantera GTS av årsmodell 1975.

De Tomaso Pantera GTS av årsmodell 1975. Foto: Marie Falk

Rallyt går inte ut på att ta sig från start till mål på snabbast tid, tvärtom. Det är nämligen sex kontroller utmed vägen där deltagarna både ska svara på tipsfrågor och genomföra en fysisk aktivitet.

– Med fördel åker man i lugn och maklig takt för det gäller att vara observant. På vägen kommer det bland annat frågor utifrån det man har sett under vägen, säger Arne Åkerblom och berättar att rundan tar runt två timmar.

Vid start- och målområdet blir det uppställning och utställning av loppets bilar, musikuppträdande och dessutom ska rallyts vackraste fordon koras.

– Det här är inte bara ett rally utan en folkfest för veteranfordonsälskare, säger Arne Åkerblom och tillägger att medlemsantalet i föreningen uppgår till 650 personer.

En klassisk Volvo – en PV60 från 1946.

En klassisk Volvo – en PV60 från 1946. Foto: Lars-Olov Johansson

Publicerad 19 May 2019 00:00