Stellan Sturesson.

Stellan Sturesson. Foto: Rickard Gustafsson

Stellan Sturesson: ”Tror inte förslagen ger särskilt många röster”

KRÖNIKA.

För inte alls så väldigt länge sen var det moderaterna som låg i täten när det gällde krav på hårdare straff och tuffare hantering av olaglydiga.

Av
Stellan Sturesson

Men så kom Socialdemokraterna och tog över makten och passade då på att knyta nävarna och begära strängare straff för både det ena och det andra. (Även om mycket av det stannade vid, som det heter, snack, och mindre vid verkstad. Ta inte illa upp Morgan Johansson; jag vet att en justitieminister rimligen har mycket att stå i.)

Men nu verkar det som om Moderaterna på nytt går på offensiven, i det trängda läge de befinner sig i. Nu går deras regionråd i Stockholm till attack och vill skicka gratisåkare på tågen i fängelse. Upp till sex månader ska de kunna sitta. Tja, litet väl tufft kan man nog ändå tycka.

Men det är inte bara där Stockholmsmoderaterna går till attack. I partiets största distrikt kom i helgen också kravet från ungmoderaterna att public service i Sverige ska avskaffas helt och hållet. Bort med Sveriges Television, bort med Sveriges Radio och bort också med Utbildningsradion!

Ärligt talat tror jag inte förslagen ger särskilt många röster.

Det kanske är det minst dåliga alternativet. Eller näst minst dåliga...

Ett parti som det går bra för i dag är Ebba Busch-Thors Kristdemokrater. Plötsligt har hon och partiet blivit ett hot mot M och övriga Allianskamrater, men också mot SD och kanske också S. När Moderaternas närmande till SD blev en katastrof har alltså KD lyckats avsevärt bättre. Jag tycker inte det är så konstigt. KD blev den “snälla” varianten av dem som tycker att Sverige tagit emot för många flyktingar och som ivrigast kritiserat misslyckandet med integrationen. Folk är helt enkelt döds-trötta på alla skjutningar och andra våldsdåd.

Så blev det ändå klart att farligt gods inte ska ledas via Lagavägen i Laholm. Det är ju bra. I stället ska det bli via Kristianstadsvägen enligt länsstyrelsens direktiv. Det kanske är det minst dåliga alternativet. Eller näst minst dåliga...

Christoffer Fjellner, M, avgår efter 15 år som svensk representant i EU. Han liknar Sverige vid den eviga och självförhärligande missionären, som ska ställa allt tillrätta i världen. Han kan ha en poäng. Flera av dem som nu kandiderar i EU-valet är uppenbart besjälade av att komma ner och tala Orban och andra elakingar till sans och rätta, så att de gör som vi i Sverige vill.

Uppsnappat

1. Hon var söt, vacker, fräknig och rolig. Och hon sjöng som en gud! Que sera sera - det som blir det blir. Nu är Doris Day borta, efter ett 97 år långt liv. För alla oss som växte upp på 50-, 60-talet eller tidigare var hon en självklar idol, älskad av alla. Tack, Doris. För din sång och dina roller.

2. Slut på orättvisorna kring julborden i kommunen! Alla anställda ska få vara med; ingen ska ställas utanför.. Kravet är att man jobbat minst en månad i anslutning till julbordet. Jag tänkte, snälla kommunen, ställa mig till förfogande för enklare ärenden framemot början av november. Okej?

Publicerad 19 May 2019 00:00