Henry Thomas spelade Elliot i filmen E.T. där den klassiska cykelmodellen blev populär.

Henry Thomas spelade Elliot i filmen E.T. där den klassiska cykelmodellen blev populär. Foto: Elbi

E.T.-cykeln från Skåne fick filmstjärnan att gå i spinn

Båstadföretaget lanserar 80-talshojen som elcykel

BÅSTAD.

Filmen om utomjordingen E.T. är klassisk. Nästan lika klassisk är de 80-talsdoftande cyklarna från filmen. När Henry Thomas som spelar en av huvudrollerna såg att Båstadföretaget Elbi lanserat en eldriven cykel med samma design hörde han av sig. Snart kommer en signaturmodell signerad den nu 38-årige barnstjärnan.

Av
Felix Alnemark

– Först fick jag kolla upp att det var rätt kille eller om det var ett skämt. Men det var ju den riktiga Henry Thomas. Det var en speciell känsla. Jag har sett upp till den filmen och karaktären och ville va lite som honom när jag var liten. Det var coolt att han hörde av sig. Det är ett erkännande att den är rätt cool, säger Henrik Ahlström som driver företaget tillsammans med sina två bröder.

Det är ett erkännande att den är rätt cool

De är trogna den klassiska designen men med en korg fram. Men Båstadsföretagets version är eldrivna med batteriet i botten av korgen. Cyklarna är bältdrivna i stället för att ha cykelkedja.

Henry Thomas som Elliot i filmen E.T.

Henry Thomas som Elliot i filmen E.T. Foto: Skärmklipp Youtube

– Vi började med det här som ett sidoprojekt. Under tiden har den här modellen blivit mer och mer populär. Det är lite av en tillfällighet. Inspirationen är lite från E.T. med korgen fram, säger Henrik Ahlström som till och med döpt sin son till Elliot efter huvudrollsinnehavaren.

En av filmens mest klassiska ögonblick är när huvudrollsinnehavaren Elliot skjutsar E.T. i korgen och plötsligt lättar från marken för att undkomma polisen och myndigheterna.

– Jag tror modellen fått ett litet uppsving eftersom den funkar att ha i en liten lägenhet eller husvagn. Våran går lika fort som en vanlig cykel, upp till 25 kilometer i timmen. Den väger mindre än en vanlig cykel och är smidigare. Den är ett enkelt transportmedel i det vardagliga, säger Henrik Ahlström.

Henrik, Joakim och Patrik Ahlström är bröderna bakom Elbi.

Henrik, Joakim och Patrik Ahlström är bröderna bakom Elbi. Foto: Elbi

Cyklarna importeras från Taiwan. Elbi har sålt ett 50-tal cyklar och intresset är stort från både cykelintresserade och medier. Snart kommer Henry Thomas signaturmodell av cykeln och de har planer på att sälja olika tillbehör till cykeln som hållare för strandstolen eller grillen.

– Men vi försöker ta det lugnt och se det här som ett flerårigt projekt, säger Henrik Ahlström.

Publicerad 24 May 2019 13:59