Hovrätten sänker straffen för den 22-åriga kvinna och 18-åriga man från Skåne som i höstas utpressade och misshandlade en laholmare.

Hovrätten sänker straffen för den 22-åriga kvinna och 18-åriga man från Skåne som i höstas utpressade och misshandlade en laholmare. Arkivbild

Laholmare misshandlades med rasp – hovrätten sänker straffen

Gärningspersonerna försökte inkassera påstådd skuld

LAHOLM. Hovrätten sänker straffen för den 22-åriga kvinna och 18-åriga man från Skåne som hösten 2018 bland annat utpressat och misshandlat en laholmare med en rasp för att kräva in en skuld. Rätten bedömer, till skillnad mot tingsrätten, inte misshandeln som grov och kvinnan och mannen döms till 18 respektive 2 månaders fängelse.

Av
Rickard Gustafsson

Det var i oktober och november ifjol som 22-åriga kvinnan och 18-åriga mannen vid ett flertal tillfällen hotade och misshandlade laholmaren. Orsaken till de inträffade ska enligt domen ha varit en påstådd penningskuld.

Vid det första tillfället i mitten av oktober åkte de upp från Skåne och hem till laholmarens bostad. Där försökte 18-åringen att slå laholmaren i huvudet med ett järnrör men han undkom med blotta förskräckelsen och flydde i sin bil som fick plåtskador.

En dryg månad senare körde och avsiktligt rammade den 22-åriga kvinnan rakt in i laholmarens bil där han satt och sov. Ur bilen klev 18-åringen och krossade vindrutan med en slägga. Även denna gång lyckades laholmaren fly.

Två dagar senare var kvinnan och mannen tillbaka i Laholm. Den gången trängde de sig in i laholmarens lägenhet och tryckte upp honom mot en vägg och försökte tvinga sig till pengar genom swish-betalning. De lyckades också, under hot om att elda upp lägenheten, tvinga till sig koden till laholmarens mobila bank-id. De stal även hans mobiltelefon.

Laholmaren lyckades än en gång fly och skrek på hjälp från grannarna. 18-åringen kom ikapp och slog laholmaren fyra-fem gånger med en rasp som tillhygge som träffade över armarna och höften.

Trots att 18-åringen var den som aktivt utförde skadegörelsen och misshandeln anser hovrätten att kvinnans roll var minst lika klandervärd bland annat eftersom hon utnyttjat sin relation till offret, som hade starka känslor för henne.

Hovrätten anser att 22-åringen och 18-åringen agerade tillsammans och i samförstånd vid samtliga gärningar och dömer båda för grov stöld, försök till utpressning och skadegörelse men håller inte med tingsrätten om misshandelsgraden. Därför får de båda sänkt straff.

Kvinnans straff sänks därför med 12 månader från två år och sex månader till ett år och sex månader. Mannen får sitt straff sänkt med 17 månader från ett år och sju månader till två månader.

Laholmaren hade yrkat på 78 000 kronor i skadestånd för kränkningar, stöld av mobiltelefon samt sveda och värk. I tingsrätten dömdes 22-åringen och 18-åringen till att betala 53 900 kronor men hovrätten sänkte skadeståndet till 33 900 kronor.

Publicerad 26 May 2019 00:00