Den konstnärliga ledaren för Skummeslövs musikdagar Gustav Natt och Dag flankeras av evenemangets koordinatorer Margareta Jonsson och Gunnel Runesson.

Den konstnärliga ledaren för Skummeslövs musikdagar Gustav Natt och Dag flankeras av evenemangets koordinatorer Margareta Jonsson och Gunnel Runesson. Foto: Johan W Jönsson

Musikdagar i Skummeslöv fyller fem när kyrkan firar 900 år

Irländsk gosskör på besök

LAHOLM.

Skummeslövs musikdagar femårsjubilerar under det stora jubileumsåret när Skummeslövs kyrka fyller 900 år. I år kommer bland annat en irländsk gosskör på besök. – Den här gången är temat ”gränsland”. Vi vill gärna sammankoppla de tankar som finns hos människor med musiken, säger organisten Gustav Natt och Dag.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Musikdagarna drar igång söndagen den 30 juni och pågår sedan fram till söndagen därpå. Biljetterna släpps på lördag.

– Temat gränsland kan man fylla med allt möjligt. Vi gjorde en spaning och funderade på vad det är som upptar människors tankar. Då kom vi att tänka på det här med gränser, säger Natt och Dag som är konstnärlig ledare för evenemanget.

– Brexit, invandring, EU-val med mera. Hur kopplar man då det till Laholm, Skottorp och Skummeslöv? Jo, vi finns vid en tidigare landsgräns, vid en länsgräns, en stiftgräns och även en rent geografisk gräns, fortsätter han.

Gränslandet genomsyrar också mycket av musiken under konsertveckan.

– Under musikdagarna ska vi även röra oss i ett musikaliskt gränsland. Från den romantiska musiken till när denna slår över i något annat – den antiromantiska musiken.

Konsertveckan avslutas lämpligt nog med gudstjänst i kyrkan och vid denna kommer St Patricks Cathedrals Choir från Dublin att medverka.

– Här finns gränsen mellan Irland och Nordirland men även gränsen rent kyrkligt mellan protestanter och katoliker.

– Vi startar i det som upptar människors tankar, sätter det till orten och kopplar samman tankarna till musiken, säger Natt och Dag.

Det var kaos vid ett par av konserterna ifjol.

I sitt programblad inför musikdagarna skriver man: ”Musik trotsar både geografiska och mellanmänskliga uppdelningar. Ofta är det just musik som kan överbrygga motsättningar.”

Öppningskonserten avhandlar just detta tema. Göteborgs Baroque och Göteborgs manskör framför musik från Karl XI och den danska prinsessan Ulrika Eleonoras bröllop på Skottorps slott.

– Det var i mångt och mycket ett politiskt bröllop som hade stor betydelse för Sveriges relation med Danmark, säger Natt och Dag och fortsätter:

– Den musiken blandas med Stenhammars ”ett folk”. Musik som skrevs för att ena folket. Musik från 1600-talet blandas med musik från förra sekelskiftet. Trots tidsskillnaden hör de ihop tematiskt.

Nytt för i år är att det behövs biljetter till samtliga konserter förutom till den avslutande gudstjänsten.

– Det var kaos vid ett par av konserterna ifjol. Kyrkan blev full och vi fick neka folk. Skummeslövs kyrka är mysig och charmig men inte så stor, säger Gunnel Runesson som är koordinator för evenemanget tillsammans med Margareta Jonsson.

– Tidigare har vi haft biljetter till ett par konserter under musikdagarna men nu har vi till alla, fortsätter Runesson.

Biljetterna är gratis och kan hämtas på bokhandeln i Laholm från den 1 juni.

Skummeslövs Musikdagar arrangeras av Skummeslövs församling och Laholms konsertförening. För att kunna genomföra musikveckan stöttas man ekonomiskt av Region Halland, Laholms kommun och av lokala sponsorer.

Fakta:

Schema Skummeslövs musikdagar:

Söndag 30 juni 19:00:

Göteborg Baroque och Göteborgs manskör

Tisdag 2 juli 19:00:

Göteborg Baroque

Torsdag 4 juli 19:00:

Kleiman Quartet

Söndag 7 juli 15:00:

St Patricks Cathedral Choir, Dublin

Publicerad 26 May 2019 00:00