Fem års väntan på Knäredsskulptur snart över

Invigning förväntas ske i september

KNÄRED. Finjustering pågår. Det är senaste budet från den danske konstnären Ole Bunton vars stora granitskulptur kommer att pryda torget i Knäred. Går allt enligt plan kommer konstverket att invigas någon gång i september.

Av
Rickard Gustafsson

Det har gått snart ett halvt decennium sedan knäredsborna fick vara med och tycka till om det konstverk som ska placeras på torget i Knäred. Många är det som tvivlat på om konstverket någonsin kommer bli färdigt – men nu är dagen D nära förestående.

Beställaren, Svea Larssons donationsfond, trodde först på invigning 2016. Inte heller blev det 2017…eller 2018. Men 2019 verkar bli året då det verkligen händer.

Beskedet som nått kommunens kultursekreterare Thérèse Ehrenborg är att den danske konstnären är inne på sluttampen i sitt arbete.

– Jag tror att alla ser fram emot det här med största glädje att konstverket kommer på plats. Det har kantats av bekymmer men jag har aldrig tvivlat på att det kommer att bli ett fantastiskt konstverk.

Det blivande konstverket har huggits ut helt för hand och kommer att monteras på plats i Knäred. På bilden ses en av flera delar av konstverket som ännu så länge inte fått något officiellt namn.

Det blivande konstverket har huggits ut helt för hand och kommer att monteras på plats i Knäred. På bilden ses en av flera delar av konstverket som ännu så länge inte fått något officiellt namn. Foto: Hallands Konstmuseum

Redan 2014, i samband med 400-årsfirandet av freden i Knäred, beslutades det att Knäred skulle få ett offentligt konstverk. Verket föreställer en trebent bro, som symboliserar fred i Sverige, Danmark och Norge.

Och det är inget litet konstverk. Över 12 ton kommer skulpturen att väga.

– Bara brovalvet har en höjd på 2,20 meter. En vuxen person kan lätt gå under konstverket utan att böja sig, säger Thérèse Ehrenborg.

Bildhuggaren Ole Bunton hugger ut konstverket helt för hand och det kommer av transportmässiga skäl att fraktas till Knäred i delar som sedan monteras på plats. Enligt Ehrenborg ska Bunton inom kort provmontera delarna för en sista finjustering innan delarna levereras till Knäred.

– Det kommer att transporteras med en speciallastbil i delar. Det är för riskabelt att transportera den i ett då graniten riskerar att knäckas.

Själva monteringen är ingen okomplicerad historia utan kommer att ske av Bunton tillsammans med ett företag som är specialister på området.

Anneli Adamsson är intendent på Hallands konstmuseum, som förvaltar Svea Larssons donationsfond, och hon berättar att invigningen ännu inte fått något exakt datum.

– Vi har fått besked om att den sista biten är huggen och klar. Det får bli någon gång i september, det är det vi siktar mot, säger hon till Laholms Tidning.

Fem års väntan är snart över med andra ord. Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge?

– Ja, det har tagit tid, men det är sällan man träffar på en konstnär som arbetar så genuint, det blir allt mer sällsynt, säger Anneli Adamsson.

Publicerad 05 June 2019 10:46