Emelie Andersson låter sig väl smaka av tårtan som Stefan Andersson serverar på sin födelsedag.

Emelie Andersson låter sig väl smaka av tårtan som Stefan Andersson serverar på sin födelsedag. Foto: Johan W Jönsson

Svens Livs och Stefan Andersson firar 60

Tårta och ballonger till kunderna

SKUMMESLÖVSSTRAND.

Den 5 juni i år var det 60 år sedan handlaren Stefan Andersson föddes. Dagen efter öppnades Svens Livs av hans far. Det firas i dagarna två vid affären i Skummeslövsstrand. Kunderna bjuds på tårta och barnen får ballonger.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

– Man kan självklart undra hur det blev så här för 60 år sedan. Att jag föddes dagen innan affären öppnade. Men det var så klart en slump, säger Stefan Andersson samtidigt som han skär upp en bit tårta till en kund.

Stefans pappa Sven hade letat lokal att driva butik i. Han träffade Stefans mamma Karin.

– Men då var inte mormor (Lotten Bjärbo som drev butik på tomten i Skummeslövsstrand) redo att lämna över så pappa startade affär i Halmstad först, berättar Stefan.

1959 fick han ta över i Skummeslövsstrand efter svärmor och öppnade Svens Livs, som ICA-butiken heter än idag.

– Då kände sig mormor nöjd och pappa ville hit, säger Andersson.

På nationaldagen invigdes Svens Livs. Dagen innan hade Stefan fötts.

– På den tiden fick inte fäderna vara med på BB så pappa kunde fokusera på att öppna affären, säger Andersson.

Mejeri- och kolonialansvarig Gentijana Kastrati, butikschef Evelina Bjärbo och Stefan Andersson firar Svens Livs och Stefans 60-årsdag med att bjuda kunderna på tårta.

Mejeri- och kolonialansvarig Gentijana Kastrati, butikschef Evelina Bjärbo och Stefan Andersson firar Svens Livs och Stefans 60-årsdag med att bjuda kunderna på tårta. Foto: Johan W Jönsson

30 år senare tog Stefan över affären från sin far.

– Det var inget buller och bång kring det. Vi skyltade inte med det utan det blev en naturlig övergång och pappa jobbade kvar. Det var egentligen inte så många som visste att jag tagit över.

2001 gick Sven Andersson bort.

– Då var det folk som undrade hur det skulle gå med affären och om jag skulle ta över. Jag kunde inte annat än att spela med trots att jag drivit verksamheten i tolv år redan, skrattar Stefan.

1989, samma år som Stefan tog över affären, föddes dottern Evelina. Idag är hon butikschef på Svens livs.

– Det kommer säkert att bli samma sak som när jag tog över. Det kommer ske naturligt och utan någon större uppmärksamhet. Redan idag har ”Evve” tagit över mycket av ansvaret, säger Stefan.

När Evelina gifte sig för något år sedan tog hon släktnamnet Bjärbo.

– Två kvinnor Bjärbo på änden och två män Andersson i mitten, skrattar Stefan Andersson, som har anledning att fira dubbelt upp.

Publicerad 05 June 2019 15:22