Louise Johansson, Frida Eriksson, Camilla Nilsson, Alexandra Roos och Pontus Svensson glömmer inte resan till Polen och Auschwitz.

Louise Johansson, Frida Eriksson, Camilla Nilsson, Alexandra Roos och Pontus Svensson glömmer inte resan till Polen och Auschwitz. Foto: Johan W Jönsson

Resan till Auschwitz ett minne för livet för eleverna

"Det var som den värsta mardröm"

VEINGE. Niorna i Veingeskolan har varit på skolresa till Polen. Huvudmålet med resan var besök på koncentrationslägret Auschwitz. – Det var kul att hitta på något tillsammans med sina skolkamrater även om inte allt var glatt. Jag hoppas att alla nior får den här möjligheten, säger Alexandra Roos.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

44 elever och 17 föräldrar åkte buss ner till Malmö för att sedan ta flyget ner till Krakow i Polen. Pengarna har eleverna samlat ihop under sin tid på högstadiet.

– Det gick ut en förfrågan till eleverna. Alla har finansierat sin resa själv och har kämpat på med det sedan i sjuan, säger Camilla Nilsson, förälder.

Eleverna har haft olika försäljningar, de har anordnat discon, ponnyridning och även ansökt om en lite sponsorpeng.

Gänget från Veingeskolan var borta i tre nätter (lördag-tisdag).

– För mig var hela resan en upplevelse. Jag hade aldrig flugit innan och att åka iväg med klassen var kul, säger Pontus Svensson.

Veingeeleverna och föräldrarna hade ett helt hostel i Krakow för sig själva. På eftermiddagen under ankomstdagen fick resenärerna egentid på stan. Efter frukost dag två var det dags för avresa till Auschwitz 1.

– Det regnade och var väldigt dystert. Det gjorde att stämningen infann sig och det var lätt att leva sig in, säger Camilla Nilsson.

– Utifrån kan man aldrig gissa vad som hänt innanför staketen. Det kändes overkligt att komma dit, säger Frida Eriksson.

Eleverna hade innan avresan läst om andra världskriget och de grymheter som ägde rum på koncentrationslägren.

Grinden med ”Arbeit macht frei” över mötte eleverna vid Auschwitz 1.

Grinden med ”Arbeit macht frei” över mötte eleverna vid Auschwitz 1. Foto: privat

– Guiden berättade specifika saker som hänt. Det var groteskt att höra om det. Det var helt sjukt att se hur de som var här bodde. Det var som den värsta mardröm, säger Alexandra Roos.

Något speciellt som etsat sig fast?

– I källaren fanns det rum där det gjordes experiment på barn. Det var vidrigt att se och höra om, säger Pontus Svensson och ryser till.

– Det var en vägg utanför med blommor framför. Det var där de sköt folk. Den väggen kommer jag aldrig glömma, säger Alexandra Roos.

Efter lunch väntade bussresa mot Birkenau – Auschwitz 2.

– Det var så jäkla stort och så många hus. Då hade de ändå sprängt bort vissa hus som var gaskammare. Vi fick gå igenom där dem som var här sov, berättar Frida Eriksson.

– Det var en tung dag. Sex timmar på ett sådant ställe känns, säger Camilla Nilsson.

Under den tredje dagen väntade stadsvandring och det obligatoriska besöket i saltgruvan.

– Det är otroligt fint i gruvan. Utifrån kan man inte föreställa sig hur stort och fantastiskt det är där nere, fortsätter Nilsson.

Det var ett nöjt gäng som begav sig hemåt. Flera erfarenheter rikare.

– Det var en bra upplevelse som alla borde få vara med om, säger Frida Eriksson.

– Vi ångrar absolut inte att vi åkte. Jag hoppas att alla får den här möjligheten, säger Alexandra Roos.

Publicerad 06 June 2019 00:00