Över 1 600 laholmare deltog i Håll Sverige Rents skräpplockningskampanj. Bra jobbat!

Över 1 600 laholmare deltog i Håll Sverige Rents skräpplockningskampanj. Bra jobbat! Foto: Adobe Stock

Laholmare duktiga på att plocka skräp

Slängda plastföremål – den största miljöboven

LAHOLM. Över 1 600 barn och vuxna i Laholm har under våren plockat skräp i Håll Sverige Rents årliga kampanj ”Vi Håller Rent”. Totalt runt om i Sverige deltog nästan 700 000 personer.

Av
Rickard Gustafsson

Kampanjen från Håll Sverige Rent är Sveriges största miljöaktion mot nedskräpning och har ägt rum varje vår de senaste 16 åren (start 2004). I år deltog sammanlagt över 690 000 svenskar, vilket är drygt 14 000 fler än förra året.

Att så många i Laholm går ut och plockar skräp visar vilket engagemang som finns för att stoppa nedskräpningen.

Barnen är de överlägset bästa skräpjägarna. Bland de drygt 690 000 deltagarna var cirka 600 000 barn. I Laholm, som var en av de 265 kommuner som anmält sig till kampanjen, deltog 1 659 personer.

– Att så många i Laholm går ut och plockar skräp visar vilket engagemang som finns för att stoppa nedskräpningen. Och vi vet att de som plockar skräp lär sig att inte skräpa ner, säger Johanna Ragnartz, vd för Håll Sverige Rent, i ett pressmeddelande.

Syftet med skräpplockningarna är att skapa en miljömedvetenhet och Ragnartz berättar att barn ofta är mycket bättre än vuxna på att ändra beteenden.

Mycket av det skräp som deltagarna varje år samlat ihop består av plast och förpackningar som borde ha återvunnits. Föremål som riskerar att hamna i haven efter att bara ha använts en kort stund.

– Allt fler upplever att nedskräpningen är ett stort problem och våra hav är fulla med plast. Samtidigt kommer mycket av skräpet i haven från den mat och dryck som vi konsumerar på språng. Där måste vi alla ändra beteende – och få bättre möjlighet att sortera på stan, säger Johanna Ragnartz.

Fem tips för att stoppa nedskräpningen

1. Skräpa inte ner.

2. Våga vara jobbig. Säg till om du ser någon skräpa ner.

3. Plocka upp minst ett skräp om dagen.

4. Ring din kommun och säg till om det är mycket skräp på någon plats.

5. Ha alltid med dig en egen flergångsmugg, så att du slipper använda engångsmuggar när du köper kaffe eller te på språng.

Källa: Håll Sverige Rent

Publicerad 07 June 2019 00:00