Provborrning i bukten. Den geotekniska undersökningen visade inga indikationer på problem och därmed är det klart att starta bygget av Skummeslövsbryggan.

Provborrning i bukten. Den geotekniska undersökningen visade inga indikationer på problem och därmed är det klart att starta bygget av Skummeslövsbryggan. Foto: Privat

Provborrning för Skummeslövsbryggan avklarad

Byggnationen inleds i augusti – bryggan väntas stå klar runt årsskiftet

SKUMMESLÖVSSTRAND. Arbetet med att förbereda för den 120 meter långa bryggan i Skummeslövsstrand har så smått inletts. Provborrningar har genomförts, men det riktiga arbetet drar igång först i augusti bland annat på grund av de ljudstörningar som väntas i samband med pålningsarbetet.

Av
Rickard Gustafsson

Upphandlingen av Skummeslövsbryggan genomfördes i mars och det blev Gatu- och Väg Väst AB som hade bästa anbudet. Sedan dess har ett startmöte genomförts och senaste tiden har en geoteknisk undersökning utförts.

Fredrik Nilsson, chef för strategienheten på Laholms kommun, är projektledare för bryggbygget och berättar för Laholms Tidning att allt flyter på som det ska och att den geotekniska undersökningen som utförts inte visade några indikationer på problem.

– Allt går enligt plan och i augusti kommer bygget igång, berättar Fredrik Nilsson.

Anledningarna till att bygget startar först om cirka två månader är flera. Dels är det semestertider hos entreprenören dels vill man inte störa turismen under de hektiska sommarmånaderna. När pålningen av brofästena pågår uppstår relativt höga och monotona ljud.

– Pålningsarbete mitt i turistsommaren är inte så populärt, menar Fredrik Nilsson.

Budgeten för bryggan ligger på cirka fem miljoner kronor. Kommunen bidrar med två miljoner, resten kommer från länsstyrelsen och sponsorer.

Bo Brink, i Badortsföreningens bryggrupp, berättar för LT att sponsringen just nu uppgår till 1,3 miljoner kronor. 50 procent kommer från företag och andra halvan från privatpersoner. Genom sponsorköp av plaketter och plankor får de sitt namn uppsatt på bryggan.

– Vi har inte satt något stopp för sponsringen. Plaketterna sätts upp först efter att bryggan är färdig, säger Bo Brink som hoppas få in mer pengar.

Ungefär så här kallt och snöigt kan det vara när Badortsföreningens bryggrupp vid årsskiftet tar premiärdoppet från den då färdigbyggda Skummeslövsbryggan.

Ungefär så här kallt och snöigt kan det vara när Badortsföreningens bryggrupp vid årsskiftet tar premiärdoppet från den då färdigbyggda Skummeslövsbryggan. Arkivbild

Fredrik Nilsson berättar att byggnationen lär pågå hösten ut och att bryggan kommer att stå klar någon gång runt årsskiftet – en bra stund efter att badsäsongen är över.

Fast så fort bryggan är färdigbyggd och slutbesiktigad kommer allmänheten att få tillträde. Då beror det snarare på hur temperaturkänslig man är. Till LT ger Bo Brink ett löfte om att ta ett dopp så fort det bara går.

– Jag kommer att bada direkt och det kommer de andra i bryggruppen också göra, kanske hela Badortsföreningen. Det kan nog bli ett stort event, säger Bo Brink.

Fast å andra sidan; har man i över 25 års tid kämpat för en brygga är några futtiga plusgrader inget man gnäller över.

Skummeslövsbryggan

Längd: 120 meter

Bredd: 3 meter

Plattform: 8x8 meter, placeras längst ut på bryggan och kommer att förses med bänkar, stegar ner till vattnet samt en tillgänglighetsanpassad ramp.

Djup: Utanför plattformen väntas det vara 80–100 centimeter djupt. Orsaken till djupskiftningarna beror på väder och vind och de sandrevlar som hela tiden flyttar havsbotten.

Publicerad 08 June 2019 00:00